Evropě hrozí vpád arktické zimy. ČHMÚ varuje před kolapsem polárního víru

Ve stratosféře v severních polárních oblastech je aktuálně dost živo. V polárním víru, který v této oblasti každý rok vzniká, totiž probíhá náhlé stratosférické oteplení. To vede k tomu, že se proudění víru zpomalí, celý vír zeslábne a může se i částečně rozpadnout.

Ačkoliv se tento proces odehrává vysoko nad námi, může být pro vývoj počasí velmi zásadní. "Slabý polární vortex totiž zvyšuje šanci, že se do oblasti Evropy dostane arktický vzduch ze severních oblastí," upozorňují meteorologové z ČHMÚ.

Podle nich se právě teď nacházíme na prahu kolapsu. "Na začátku ledna by se měl polární vír postupně zeslabit, a výrazně se tak zvýší šance, že se dočkáme během ledna chladných vpádů arktického vzduchu," dodávají meteorologové.

[chooze:article;value:534090]

Na následujících dvou snímcích je zobrazen polární vír. Na prvním obrázku je zachycen 27. prosince a je ve stabilní fázi, na snímku už ale je vidět oblast stratosférického oteplení. Druhý záběr je předpověď ČHMÚ na 7. ledna a zobrazuje rozmach stratosférického oteplení a zeslabený polární vír. 

​Změny, které se odehrávají v polárním víru, k nám ale dorazí mnohdy i s několikatýdenním zpožděním. Samotný jev náhlého stratosférického oteplení navíc vpád arktické zimy nezaručuje, výrazně však zvyšuje jeho pravděpodobnost. "Tak uvidíme," dodávají meteorologové z ČHMÚ.

Průměrná teplota se na přelomu roku v období od 25. prosince do 21. ledna pohybuje okolo -0,7 °C. Nejnižší průměrnou teplotu naměřili v roce 1939, kdy rtuť teploměru klesla na -10,9 °C. Nejvyšší průměrná teplota byla zaznamenána v roce 2022 a vyšplhala se na 4,4 °C.

Barevné nebe uchvátilo Česko. Blíží se změna počasí, vysvětluje meteoroložka:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.