Evropou se prudce šíří nebezpečná infekce. Nakažení jsou i v Česku

Státní zdravotní ústav varuje před nárůstem výskytu spalniček v Česku. "Aktuální situace se spalničkami v ČR byla doposud klidná, ale začínají se objevovat jednotlivé případy onemocnění," uvádí.

Zatímco v prosinci evidovali odborníci v Česku pouze jediný laboratorně potvrzený případ, a to u 22leté Ukrajinky, která navíc byla nedávno v Ázerbájdžánu, od začátku ledna do 5. února zachytili hned čtyři.

Nemocnými jsou 13letá neočkovaná dívka z Ruska, 30letý neočkovaný muž z Ázerbájdžánu, dvouletá neočkovaná holčička z Česka a 32letá žena z Uzbekistánu, která tvrdí, že byla očkovaná, ale nedoložila to. Kromě těchto již potvrzených případů vyšetřuje příslušná Národní referenční laboratoř také pátý pravděpodobný výskyt spalniček u 43leté ženy z Česka.

[chooze:article;value:540806]

Zatím je v Česku i ve střední a západní Evropě výskyt spalniček relativně nízký, postupně ale stoupá. Podle Světové zdravotnické organizace jich v Evropě a střední Asii v roce 2023 přibylo asi 30krát ve srovnání s rokem 2022. Z východu Evropy a střední Asie pocházejí nakažení nejčastěji.

Kazachstán evidoval přes 13 000 případů, Ruská federace přes 10 000 případů, Kyrgyzstán přes 5 000, Turecko přes 4 500 a Ázerbájdžán přes 3 000. Výskyt ale stoupá i jinde. V Evropské unii hlásilo na konci loňského roku nejvíce případů spalniček Rumunsko, kde bylo podle UNICEF nemocných 1 855 lidí. V únoru se pak velké ohnisko objevilo ve Švýcarsku, kde kvůli tomu museli uzavřít školu École hôtelière de Lausanne.

[chooze:article;value:540610]

"Vzhledem k nárůstu počtu případů spalniček ve světě i v ČR připomínáme, že jedinou prevencí onemocnění je očkování!" zní proto ze SZÚ. Pro zajištění kolektivní imunity je totiž potřeba více než 95% proočkovanost.

Spalničky jsou vysoce nakažlivé a jedná se o poměrně vážné onemocnění, při kterém může horečka překročit 40 ⁰C. Nakazit se jimi můžou lidé v jakémkoliv věku. Nejčastěji se proti ní podle evropského informačního portálu o očkování očkuje kombinovanou MMR vakcínou, která chrání také proti příušnicím a zarděnkám. První dávka se většinou podává ve věku 10 až 18 měsíců, další pak asi o měsíc později.

Ústecký kraj je kousek od epidemie. V nemocnicích hrozí úplný zákaz návštěv:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.