Evropská komise se pustila do ČR. Cizinci se mohou pojistit jen u jedné pojišťovny

Pouze jedna pojišťovna, která zatím stále v České republice jako jediná může pojišťovat cizince ze třetích zemí. Tato situace rozlítila Evropskou komisi. "Český zákon brání občanům ve výběru jiné pojišťovny. Kromě toho znemožňuje pojišťovnám provozovat související podnikání v České republice," stojí v červencových případech porušení právních předpisů EK.

Monopol VZP podle komise odporuje evropským předpisům. Česká vláda má dva měsíce na to, aby situaci napravila. Podle ministerstva zdravotnictví je její přání předem splněno. "Nyní to bude schvalovat Senát, po podpisu prezidenta a po vyhlášení ve Sbírce zákonů ČR to bude účinné. Věřím, že to bude co nejdříve," sdělil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

[chooze:article;value:507108]

Dceřinka Všeobecné zdravotní pojišťovny PVZP se ohrazuje tím, že svého postavení nezneužívala. A nejde tak o záležitost, kterou by měl řešit někdo jiný než vláda.

"S ohledem na skutečnost, že komplexní zdravotní pojištění musí splňovat parametry solidarity a u PVZP vždy toto naplněno bylo, nelze hovořit o porušení evropského práva, ale je to v gesci každé země," vysvětlil mluvčí Pojišťovny VZP Martin Koukal. PVZP má výhradní právo pojišťovat cizince ze třetích zemí v České republice už téměř dva roky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.