Evropská komise vyšetřuje Google. Za monopol mu hrozí obří pokuta

Mohl by využívat pozice jedničky na trhu a tím utlačovat menší podniky. Tak zní podezření, kvůli kterému vyšetřuje Evropská komise společnost Google.

"Do těch výsledků vyhledávání dává vlastní srovnávací službu. A tím upřednostňuje vlastní srovnávací službu před ostatními srovnávacími službami. A přesně to není v souladu s regulací," řekl Tomáš Braverman, poradce představenstva firmy Heureka.

"Podíl Googlu na trhu přesahuje 80 %, což jasně potvrzuje jeho extrémní monopol. Návštěvníky stále více uzavírá do svých služeb, čímž vytlačuje byznys jiných firem," podotkl Jan Janouškovec, výkonný ředitel společnosti Srovnáme.cz.

V praxi to znamená například to, že pokud vyhledáváte něco, co si chcete koupit, například sadu nádobí, zobrazí se vám většina produktů na předních příčkách z webu Googlu.

[chooze:article;value:543779]

​"Když se vám v tom výsledku toho vyhledávání vždycky jako první ukáže porovnávač Googlu, tím velmi pravděpodobně společnost Google porušuje ta pravidla," sdělil Marcel Kolaja (Piráti), stínový zpravodaj Aktu o digitálních trzích a poslanec Evropského parlamentu.

Internetovému gigantovi za takové jednání hrozí astronomická pokuta. Pokud se obvinění prokážou, mohl by zaplatit až deset procent svých celosvětových ročních příjmů. To se v případě Googlu rovná skoro 700 miliard korun.

"Google musí dělat daleko víc, aby byl v souladu s platnou legislativou. Jsem velmi ráda, že jsme přijali Akt o digitálních trzích, že je černé na bílém to, co požadujeme po těchto velkých hráčích," poznamenala poslankyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (za ANO).

Společnost Google se hájí tím, že s Evropskou komisí i konkurencí dlouhodobě jedná. A nařčení odmítá. "Abychom vyhověli zákonu o digitálních trzích, provedli jsme významné změny ve způsobu fungování našich služeb v Evropě. V následujících měsících budeme pokračovat v hájení našeho přístupu," upozornil Oliver Bethell, ředitel pro hospodářskou soutěž společnosti Google.

Šetření Evropské komise bude trvat několik měsíců.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.