Evropská komise vyzvala k zahájení jednání o vstupu Ukrajiny do EU

Evropská komise ve středu ústy své předsedkyně Ursuly von Leyenové potvrdila, že doporučí zahájení přístupových jednání s Ukrajinou. Status kandidátské země má už od loňska. Kromě Ukrajiny Komise hodnotila vyhlídky na přijetí také u dalších zemí devíti zemí.

"Protesty na Majdanu, kde byli zastřeleni lidé, protože se zahalili do evropské vlajky, začaly před deseti lety. A nyní, o deset let později, přichází tento historický den, kdy Komise doporučila, aby Rada EU zahájila přístupová jednání s Ukrajinou," prohlásila šéfka Komise.

Doporučení zahájení přístupových rozhovorů ale ještě neznamená, že daná země do EU skutečně vstoupí. S jejím vstupem totiž musí souhlasit všechny současné členské země. To může být ale v případě Ukrajiny problém. Proti jejímu vstupu do Unie vystupoval například maďarský premiér Viktor Orbán, převážně kvůli ochraně svých zemědělců má proti vstupu Ukrajiny výhrady také Polsko a protiukrajinsky se opakovaně vyjadřoval též nový slovenský premiér Robert Fico.

[chooze:article;value:528601]

Evropská komise ve svém hodnocení Ukrajiny chválí hlavně její reformní snahy navzdory válečnému konfliktu. Dobře hodnotí například probíhající digitalizaci nebo snahy o eliminaci korupce a organizovaného zločinu. Stále je ale co zlepšovat. "Je potřeba posílit institucionální kapacitu a právní rámec, pokud jde o vyšetřování finančních deliktů a vymáhání a správu majetku," uvádí například.

Dobře si navzdory invazi prý Ukrajina vede také ekonomicky. "V roce 2022 se ekonomika Ukrajiny propadla o 29,1 %, což ukazuje na větší odolnost, než se původně očekávalo," tvrdí Komise.

Kromě Ukrajiny Komise podpořila zahájení rozhovorů také s Moldavskem a brzké zahájení jednání čeká nejspíš i Bosnu a Hercegovinu, u níž Komise Radu EU vyzvala k odstartování rozhovorů jakmile země splní dostatek podmínek pro přijetí. Členským státům též doporučila, aby udělily status kandidátské země Gruzii. 

Naopak Albánie, Turecko, Kosovo, Srbsko, Černá Hora či Severní Makedonie zásadního pokroku ve vyjednáváních o vstupu do EU nedosáhly. Pravděpodobně nejblíže ke vstupu ze všech těchto zemí je ale právě ta poslední jmenovaná. Přístupová jednání se Severní Makedonií totiž EU zahájila už v roce 2020.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.