Evropská komise vyzývá k regulaci vlků v Evropě. Von der Leyenové zakousli poníka

Evropská komise přehodnocuje ochranu vlků na kontinentu a nabádá k jejich větší regulaci. Daří se jim totiž prý až příliš dobře. "Koncentrace vlčích smeček v některých evropských regionech se stala skutečným nebezpečím pro hospodářská zvířata a potenciálně i pro lidi," citoval její předsedkyni Ursulu von der Leyenovou deník Guardian.

Právě von der Leyenové se problematika osobně dotýká. Před necelým rokem totiž vlk zabil v areálu v severozápadním Německu jejího poníka jménem Dolly.

"Návrat vlka do regionů EU, kde se dlouhou dobu nevyskytoval, stále častěji vede ke konfliktům s místními zemědělci, zejména tam, kde nejsou široce uplatňována opatření k prevenci útoků na hospodářská zvířata," uvádí dále Evropská komise. Podle von der Leyenové je ale řešení této situace hlavně na jednotlivých státech. "Současná legislativa EU jim to umožňuje," nechala se slyšet.

[chooze:article;value:516625]

Jak to vidí Češi

Čeští farmáři změnu v postojích na nejvyšších místech opatrně vítají. "Problematika vlka není černobílá. V určitých oblastech ale regulace nutná je, zvláště pokud dochází k častým, třeba každotýdenním, útokům a velkým škodám," říká Kateřina Urbánková ze Svazu ekologických zemědělců Pro-Bio. Právě ekologických chovatelů dobytka, kteří svá zvířata nechávají volně pást na horských loukách, se útoky šelem týkají nejvíce.

Podle ministerstva zemědělství zabili vlci vloni 652 kusů ovcí. "Do června letošního roku bylo zaznamenáno 79 útoků vlka na hospodářská zvířata. Při nich usmrtili 88 ovcí, pět koz a 53 kusů skotu. Očekává se, že útoky v následujících měsících vzrostou jako v minulých letech," sdělil redakci TN.cz mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý s tím, že opatření proti těmto útokům jsou ale hlavně v gesci ministerstva životního prostředí.

"Ministerstva podepsala v květnu 2023 deklaraci k Pohotovostnímu plánu pro řešení situací při výskytu problematických jedinců vlka. Ten počítá s tím, že ve všech krajích povolí případné usmrcení problematických jedinců vlků pohotovostní štáb (složený z ochránců zvířat, krajských úředníků, myslivců, policistů a zástupců dalších institucí). První povolení bylo vydáno v Královéhradeckém kraji," doplnil Bílý.

[chooze:article;value:516336]

Ministerstvo životního prostředí pak prý situaci monitoruje. "Evropská komise oficiálně vyzvala členské státy, aby dodaly data o stavu vlčích populací na svých územích a o dopadu výskytu šelem na ekonomiku. Na jejich základě pak rozhodne o dalším postupu," říká mluvčí Lucie Ješátková. Současná pravidla, tedy právě onen pohotovostní plán, prý ale považuje ministerstvo za dostatečná.

Podle ochránců šelem z hnutí DUHA je prohlášení předsedkyně Evropské komise nešťastně formulovanou výzvou k veřejné konzultaci ohledně dalšího soužití vlků a lidí v Evropě. "Není prokázáno, že případný odstřel konflikt zmírňuje, naopak ten efekt může být i opačný," upozorňuje pak mluvčí uskupení Miroslav Kutal.

[chooze:article;value:503058]

Jak jsou vlci nebezpeční a co se proti nim dá dělat

Odstřel skutečně není jediným způsobem, jak dopad populace vlků na život zemědělců v horách omezit. Agentura ochrany přírody na svých specializovaných stránkách věnovaných právě vlkům doporučuje pro ochranu stád pevné ohrady v kombinaci s nasazením pasteveckých psů. Na zavedení těchto opatření si zemědělci dokonce mohou vzít i dotace. Ani tato opatření ale nejsou stoprocentně účinná.

I proto je v případě způsobených škod (nebo dokonce zranění) možné žádat o finanční kompenzaci. Nebezpečí zabití člověka vlkem je ale skutečně minimální. Od roku 1974 není v Evropě prokázán případ, že by zdravý a volně žijící vlk zabil člověka. I tehdy se jednalo o vlka nakaženého vzteklinou, která se v Česku od roku 2004 nevyskytuje.

Letos v létě se v Českém Švýcarsku se narodila vlčata. Podařilo se je natočit, jak dovádí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.