Evropská unie chce investovat do turismu. Připravené má miliony eur

Turismus se v Evropské unii vrací zpátky na předcovidovou úroveň. Čísla nejenže překonala rok 2019, ale dokonce stanovila nový rekord. Eurostat odhaduje, že za minulý rok bylo v rámci EU téměř tři miliardy přenocování v turistických ubytovacích zařízeních.

"Když vyvezeme něco z našeho turismu, tak se to násobí v celé ekonomice, protože každý turista, který tady utratí peníze, tak ty jdou do různých sektorů v republice. Aby tady byly ty postele a restaurace připraveny, tak se na to musí podílet i velká část české ekonomiky, takže ten multiplikační násobící efekt v turismu je obzvlášť veliký," vysvětluje ekonom Petr Bartoň.

[chooze:article;value:518769]

​Nárůst krátkodobých pronájmů ubytování s sebou přinesl řadu výzev. Evropská unie chce reagovat a zajistit v této oblasti větší transparentnost. "My máme informace o tom, jak je využíván byt v rámci Airbnb, a jsme schopni následně vést k tomu, aby byly dodržovány a vymáhány zákony ČR. Protože v mnoha případech ubytovatelé nehlásí cizince či neodvádí poplatky, což je taky povinnost," uvedl náměstek ministra pro místní rozvoj Lukáš Černohorský (Piráti).

Česká republika by navíc chtěla pro registrace hostitelů využít připravovaný portál e-Turista, který by byl zčásti dotovaný právě Evropskou unií. Z evropských peněz ale ministerstvo financuje řadu jiných projektů zaměřených na cestovní ruch, a to v programech přeshraniční spolupráce Interreg nebo v rámci Integrovaného regionálního operačního programu. Díky nim se například vybudovalo zhruba 346 kilometrů nových cyklotras a cyklostezek a přes 359 kilometrů jich bylo rekonstruováno.

Členství v Evropské unii s sebou přináší v oblasti turismu i řadu nevýhod. Mezi ně patří například nutnost dodržování společných evropských norem a regulací, které mohou znamenat vyšší náklady pro poskytovatele turistických služeb. Otevřené hranice zároveň umožňují snazší přístup pro firmy z celé EU, což může v turistickém sektoru zvýšit konkurenci pro místní podniky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.