Evropská unie se třese. Maďarsko přebírá otěže předsednictví

Maďarsko v pondělí přebírá otěže unijního předsednictví po Belgii. A v čele Rady Evropské unie bude následujícího půl roku, tedy do 31. prosince.

"Předsednická země sama o sobě má na starosti koordinaci činnosti Evropské unie. Pokud jste předsednická země, tak nemůžete, nebo byste neměli, nějakým způsobem zasahovat do toho, jak vypadají jednotlivé politiky," popsal seniorní výzkumný pracovník institutu EUROPEUM Vít Havelka.

Budapešť ovšem řadě evropských politiků na klidu nepřidává. Jako slogan si po vzoru Donalda Trumpa zvolila "Make Europe Great Again", tedy v překladu "Udělejme Evropu znovu velkou". V kuloárech se proslýchá, že úředníci měli pro jistotu v posledních měsících napilno. "Tlak na belgické předsednictví byl jasný: 'Uzavřete dohody, než přijde Orbán, abyste zamezili případným škodám,'" popsal diplomat EU pro deník Politico.

[chooze:article;value:560140]

​Maďarsko v minulosti blokovalo řadu rozhodnutí, ke kterým je potřeba jednomyslný hlas všech 27 členských států. Unii by ale mohlo hrát do karet to, že přebírá předsednictví chvíli po evropských volbách. Než totiž nová Evropská komise poprvé přijde s legislativními návrhy, bude následující půlrok pravděpodobně téměř u konce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.