Evropská unie slibuje Kyjevu další pomoc. Rusko mezitím zabíjí na Ukrajině

Další z nekonečné série ruských raketových útoků. Desítky obyvatel Černihivu na severovýchodě Ukrajiny se ocitly pod troskami svých domů. Ruské rakety poškodily i místní nemocnici.

"Pátrací akce pokračují, lidé by mohli být zasypaní v místech, která jsme označili," řekla vedoucí oddělení výcviku záchranných psů Maryna Serdjuková.

O útoku zpravil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj lídry EU na mimořádném zasedání Evropské rady, která tyto dva dny jednala mimo jiné o vojenské pomoci Izraeli a Ukrajině.

[chooze:article;value:551608]

"Dnešní ráno začalo na Ukrajině dalším ruským teroristickým útokem. Zasáhli město Černihiv. Něco podobného se děje každý den. Odráží to naši klíčovou potřebu protivzdušné obrany. Ukrajinské nebe si zaslouží být stejně bezpečné, jako tomu bylo před několika dny v Izraeli," uvedl.

Zatímco ruské útoky na ukrajinskou infrastrukturu napáchaly v zemi poslední týdny rozsáhlé škody, při nedávném raketovém útoku Íránu na Izrael se mimo jiné i díky pomoci ze strany USA a Británie podařilo většinu raket sestřelit.

Na tom, že je potřeba dodávat Ukrajině více vojenské pomoci, a to co nejdříve, se lídři EU shodli v závěru prvního dne summitu. Do jejich slibů se na sociálních sítích pustil polský premiér Donald Tusk.

[chooze:article;value:551486]

"Kdyby se všechna slova o společné obraně, která zde v Bruselu zazněla v posledních letech, proměnila v náboje a raketomety, Evropa by se stala nejsilnější mocností světa," prohlásil.

Důležitost poskytnutí vojenské pomoci Ukrajině zdůraznil na summitu G7 v italském Capri i americký ministr zahraničí Antony Blinken. O víkendu se má konečně hlasovat v americkém Kongresu o pomoci Ukrajině a Izraeli. Pomoc Kyjevu ve výši v přepočtu zhruba jednoho a půl bilionu korun se v USA už několik měsíců odkládá kvůli námitkám některých republikánů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.