Moderní bydlení

Evropská unie vytáhla do boje s kouřením. Omezí i elektronické cigarety

Evropská komise doporučuje členským zemím, aby vyhnaly kuřáky všech cigaret, tedy i těch elektronických, a nahřívaného tabáku z dětských hřišť, zastávek, sportovišť nebo zahrádek restaurací.

"V důsledku konzumace tabáku přijde v EU každoročně o život 700 000 osob, přičemž desítky tisíc takových úmrtí jsou způsobeny nepřímým kouřem. Jsme povinni chránit naše občany, zejména děti a mladé lidi," argumentovala eurokomisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová.

[chooze:article;value:571702]

​Češi taková opatření dobře znají. Na většině zmíněných míst se u nás nesmí kouřit už sedm let. O zahrádkách si ale zatím rozhoduje majitel restaurace, stejně jako o elektronických cigaretách.

Pravidla se momentálně napříč Evropskou unií pořádně liší. Zatímco v České republice si nemůžete zapálit například na zastávce městské hromadné dopravy, v Belgii žádné takové omezení není.

Řada zemí, jako například Malta nebo Estonsko, stále umožňují mít v podnicích oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. Naopak ani ve venkovních prostorech se nyní nesmí kouřit pouze ve Švédsku. Brusel nemůže jednotná pravidla nařizovat. Motivovat chce ale vlády tím, že na pomoc s potlačováním kouření vyčlenil v přepočtu asi 400 miliard korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.