Evropské metropole hyzdí no-go zóny. Policisté se tam bojí i ve dne

V Belgii se nechvalně proslavila čtvrť Molenbeek v Bruselu, kde mimo jiné vznikly plány teroristických útoků v Bruselu i Paříži v letech 2015 a 2016. V současnosti je čtvrť spojovaná i s distribucí a užíváním drog. "Po covidu se více zabýváme násilím, obchodem s drogami, se zbraněmi a s falšovanými penězi," uvedla starostka Molenbeeku Catherine Moureauxová.

Čtvrti Saint-Denis v Paříži se někdy přezdívá "Molenbeek nad Seinou". I tam policisté zadrželi teroristy, kteří se na útocích v Paříži podíleli. V posledních letech se čtvrť skloňuje hlavně ve spojení s nárůstem extrémismu a také s častými vraždami.

[chooze:article;value:526030]

"Město ty lidi nabralo, ale zároveň s nimi není schopno pracovat v rámci svých integračních konceptů. Pak tam dochází k určité radikalizaci. A ty zóny se tam uzavírají a jsou uzavírány i externě," poznamenal expert na radikalizaci Lukáš Novotný.

Malmö ve Švédsku média jeden čas nazývala evropskou metropolí znásilnění, a to kvůli tomu, kolik případů se tam dělo. Město ležící za mostem, který Švédsko spojuje s Dánskem, se stalo také jedním z míst střetů gangů, které život Švédům komplikují už roky.

Situace v Malmö, ale i ve Stockholmu se v problematických čtvrtích v současnosti tak zhoršila, že premiér země začal jednat o pomoci s armádou. "Mohou také pomoci svými analytickými dovednostmi. Ozbrojené síly mají rozsáhlé odborné znalosti, například jak odhadnout budoucí rizika," prohlásil švédský premiér Ulf Kristersson.

[chooze:article;value:526238]

S vyloučenými lokalitami zatíženými vysokou kriminalitou má zkušenost i Německo, konkrétně například Berlín. I tam jsou často spojené s vyšším počtem migrantů. Není to ale podmínka. "Známe i příklady ve východním Německu, kde jsou to pravicoví radikálové," upozornil Novotný.

Například v Londýně je ale situace opačná. Čtvrtí s nejvyšší kriminalitou je Mayfair, kde evidují přes 1 900 zločinů na 1 000 obyvatel. Tato čtvrť je přitom známá luxusními obchody, hotely a byty s velmi drahým nájemným.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.