Evropské volby jsou Čechům jedno. Zajímají je nejméně ze všech zemí EU

Z průzkumu vyplývá, že v České republice se o volby do Evropského parlamentu zajímá pouze 28 procent lidí. Pro srovnání největší zájem mají Nizozemci se 69 procenty.

Na druhém místě jsou Malťané a Poláci se 68 procenty. Naopak nejmenší zájem o volby hned po Češích mají Slováci s 31 procenty.

Z průzkumu vyplývá, že Češi nejčastěji chodí k evropským volbám proto, aby podpořili konkrétní politickou stranu nebo konkrétního kandidáta. Velkou část voličů představují ti, kteří chodí k volbám vždycky. Nevoliči naopak nejčastěji uváděli, že se o politiku nezajímají obecně.

[chooze:article;value:531806]

Kromě voleb se průzkum věnoval například i tomu, jak obyvatelé Evropskou unii vnímají. V celé sedmadvacítce na ni má 45 procent občanů pozitivní pohled, 16 procent pak negativní. V České republice ale členství vnímá pozitivně jen 31 procent lidí. Oproti poslednímu průzkumu v březnu letošního roku se nejvíc zvýšil počet Čechů, kteří Evropskou unii vnímají neutrálně.

Průzkumu Eurobarometru se v celé sedmadvacítce zúčastnilo přes 26 tisíc lidí. V České republice na otázky odpovídalo přes tisíc obyvatel.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.