Evropské země přijímají opatření proti Číňanům. Bojí se další vlny covidu

Některé evropské země se rozhodly nečekat na celounijní řešení a testování cestujících přilétajících z Číny nařídily samy. Povinné testy na covid pro ně už zavedly například Itálie, Francie, Španělsko nebo Belgie. Bruselské letiště ale o kontrolách těchto testů prý zatím žádné informace nemá.

"Test na covid musí být proveden v Číně, nikoli v Belgii. Možná bude nutné kontrolu tohoto certifikátu provádět na letišti v Bruselu, ale zatím nemáme žádné informace," okomentovala novinku mluvčí bruselského letiště Zaventem Nathalie Pierardová.

Kdo je naopak povinen zkontrolovat cestujícího, je letecká společnost. Test by neměl být starší než 48 hodin. Česká republika prý zatím nemá důvod povinné testování zavádět. Toto opatření zavádějí země Evropské unie, které mají s Čínou přímé spojení. Česká republika ale žádné takové spojení nemá. Nedávalo by to tedy smysl.

[chooze:article;value:482616]

Státy Evropské unie se tento týden jednomyslně shodly na tom, že by se cestující z Číny testovat měli. Podle doporučení by země měly například testovat i odpadní vodu z letadel, což momentálně dělá pouze Belgie. Pekingu se testování úplně nezamlouvá.

"Je potřeba uspokojit všechny cestovní potřeby, které se nahromadily za poslední tři roky pandemie, jako jsou návštěvy příbuzných, prohlídky památek nebo oslavy čínského Nového roku," prohlásil náměstek čínského ministra dopravy Sü Čcheng-kuang.

Čína minulý měsíc zrušila téměř všechna koronavirová opatření. Nemoc se v zemi nyní rychle šíří. Přeplněné jsou tamní nemocnice i krematoria.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.