Evropskou unii čeká řada výzev. Většinu z nich určila válka na Ukrajině

Energetická krize

Energetická krize je téma číslo jedna už několik měsíců, a to nejen na vrcholných politických jednáních, ale i v unijních domácnostech. V novém roce tomu pravděpodobně nebude jinak.

Podle europoslance Ondřeje Knotka (ANO) je potřeba zajistit hned několik věcí. "Jednak zajistit dostatečné množství plynu a uhlí na následující topnou sezonu a také reformovat evropský energetický trh," uvedl.

V oblasti energetiky bude také potřeba dokončit debaty o balíčku Fit for 55. Ten má za cíl dosáhnout klimaticky neutrální Evropy.

[chooze:article;value:479337]

​Válka na Ukrajině

Podle europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) je další podpora Ukrajiny na místě. "Jednotný Evropský postoj vůči putinovskému Rusku. Je třeba dál podporovat Ukrajinu a jasně odmítat Putinův režim a to, co Putin dneska na Ukrajině předvádí," uvedl Pospíšil k otázce o válce na Ukrajině.

Migrace

Evropská unie čelila na konci roku 2022 velkému nárůstu nelegálních migrantů. Řešením by měla být celková reforma unijní migrační politiky.

"Máme jasnou shodu na tom, že na jednání Evropské rady 9. a 10. února se budeme podrobně zabývat otázkou migrace. Debatu bude potřeba velmi dobře připravit, aby z ní mohly vzejít jasné závěry," uvedl předseda Evropské rady Charles Michel.

Jenže některé unijní zdroje jsou skeptické k tomu, že se sedmadvacítka v blízké době dobere výsledku. Švédská menšinová vláda se totiž opírá o podporu výrazně protiimigrační strany.

[chooze:article;value:480994]

​VSTUP DO NATO

"Paradoxně je to také unijní téma. Protože potřebuje teď jednoznačně Finsko a Švédsko, aby Maďarsko hlasovalo za vstup Švédska a Finska do Severoatlantické aliance," uvedl bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda.

"To se musí zvládnout, to je velký úkol, který tady před Švédskem je," dodal. Maďarsko přišlo vloni o peníze z unijních fondů kvůli porušování zásad právního státu. Švédsko, které má na rychlém vstupu do NATO obrovský zájem, tak čeká s Budapeští obzvlášť složité vyjednávání.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.