Evropský parlament schválil řadu důležitých norem. Ovlivní i naše životy

Potravinová soběstačnost

Evropský parlament ve středu jednal o plánu potravinového zabezpečení Evropské unie. Poslanci se shodli na tom, že Unie musí posílit svou potravinovou bezpečnost, autonomii a odolnost zemědělského sektoru. Tyto oblasti totiž ovlivnila jak pandemie koronaviru a válka na Ukrajině, tak i klimatická změna.

Poslanci rozhodli o snížení závislosti Evropské unie na třetích zemích a rozšíření dodávek kritických dovozů, jako jsou hnojiva, krmiva a suroviny. V plánu je i vypracovat strategii pro zásobování potravin a finanční podporu evropských zemědělců.

Poslanci ale také vyzvali ke kampaním proti plýtvání potravinami. K tomu by měla pomoci spolupráce supermarketů s potravinovými bankami. Chtějí také pracovat na udržitelnější přepravě a skladování zemědělských produktů.

[chooze:article;value:507724]

​První pravidla pro AI

Poslanci jednali i o vůbec prvních pravidlech pro umělou inteligenci. Ta mají podporovat její důvěryhodnost a chránit zdraví, bezpečnost, základní práva a demokracii před jejími škodlivými účinky.

Nová pravidla mají zaručit, že umělá inteligence vyvinutá a používaná v Evropě bude plně v souladu s právy a hodnotami EU. Pravidla by měla zakázat například systémy používané pro bodování občanů, podle kterých by docházelo ke klasifikaci lidí na základě jejich sociálního chování nebo osobních vlastností.

Zákaz se týká i systémů, které mohou být diskriminační nebo zasahovat do soukromí. V takovém případě jde například o biometrickou identifikaci na dálku či systémy rozpoznávání emocí v oblasti prosazování práva.

Poslanci chtějí těmito pravidly dát lidem větší možnosti při podávání stížností na systémy umělé inteligence. Parlament chce také stanovit technologicky neutrální a jednotnou definici umělé inteligence, kterou by bylo možné použít pro její budoucí systémy.

[chooze:article;value:503801]

​Výkonnější baterie

Na středečním zasedání se Evropský parlament věnoval i otázce baterií. Pro všechny typy baterií prodávaných v Evropské unii tak navrhuje nová pravidla pro jejich konstrukci, výrobu a nakládání s jejich odpadem.

Mezi novými pravidly jsou tak například povinná prohlášení o uhlíkové stopě a štítek pro elektrická vozidla, baterie pro elektrické koloběžky a kola, dobíjecí průmyslové baterie s kapacitou nad 2 kWh nebo přísnější cíle pro sběr odpadu.

Jde tak o první právní předpisy, které se vztahují na celý životní cyklus výrobku. To má být prospěšné jak pro životní prostředí, tak i pro ekonomiku. Baterie by měly být dobře funkční, bezpečnější i snadněji odstranitelné. Změny teď musí schválit Rada.

Za emisní povolenky se budou platit, schválili europoslanci. Dotkne se to průmyslu a dopravy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.