Evropský parlament se bude stěhovat. Přesune se o budovu vedle

Budova má 15 tisíc metrů čtverečních a leží hned vedle současného sídla Evropského parlamentu. K pronájmu ji nabídla francouzská vláda. Ta ji nejprve chtěla europarlamentu odprodat. Pronájem budovy bude stát 700 000 eur ročně, tedy v přepočtu téměř 17 milionů korun. Smlouva by měla být podepsána na dlouhých 99 let.

Návrh prošel rozpočtovým výborem hlavně hlasy francouzských europoslanců, mezi nimi například i bývalé starostky alsaské metropole nebo zástupců z řad zelených a socialistů, kteří dlouhodobě stěhování parlamentu z Bruselu do Štrasburku kritizují.

[chooze:article;value:513780]

Europarlament využívá současnou budovu ve francouzském Štrasburku k plenárním zasedáním. Poslanci se do něj sjíždí jednou za měsíc na čtyři dny s výjimkou srpna. Výbory a politické skupiny se pak schází v belgickém Bruselu.

Stěhování vyjde v přepočtu na téměř tři miliardy korun ročně a europoslanci si už několikrát většinou odhlasovali, že by raději zachovali sídlo jen jedno. To by ale musely odsouhlasit všechny členské státy a Francie se svého postavení odmítá vzdát dlouhodobě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.