Evropský soud rozhodne o dieselech. Jejich zákaz nehrozí, tvrdí europoslanci

Mohlo by jít o vozy, které mají dieselový motor a jsou vyrobené před rokem 2014. Tedy ty, které nyní splňují emisní normu Euro 5 nebo 6. Evropský soudní dvůr totiž bude rozhodovat o tom, jestli se emise budou měřit v reálných jízdních podmínkách. Případem se zabývá proto, že se Evropská komise pod taktovkou francouzského eurokomisaře pro vnitřní trh Thierryho Bretona rozhodla změnit postupy s příchodem novějších emisních norem. Jestli se dotkne jen nových, nebo i starých aut, ale nespecifikovala.

Proti tomu, aby se změnil systém měření emisí u aut, se jako první postavil německý ministr dopravy. Teď se na Evropskou komisi rozhodli tlačit i někteří europoslanci.

"Motoristé si zaslouží vědět, jakým způsobem Komise ošetří to, kdyby Evropský soudní dvůr rozhodl, že vlastně nebudou provozuschopná ta starší dieselová auta," řekla poslankyně Evropského parlamentu (EP) Danuše Nerudová (STAN).

[chooze:article;value:571050]

​Evropská komise totiž hlásí, že provoz starších aut zakazovat nechce. O postupu, v případě, že tak rozhodne Evropský soudní dvůr ale mlčí.

"Nedává žádný smysl zakázat lidem stará auta. Zaprvé je to podle mě i nemožné, protiprávní, nikdo to nebude respektovat. A myslím si, že to nemůže projít," nechal se slyšet poslanec Evropského parlamentu Filip Turek (Přísaha/Motoristé sobě). "Každopádně retroaktivita v právu je prasárna, která nesmí nastat," domnívá se poslanec EP Alexandr Vondra (ODS).

Odpovědi na otázky europoslanců kolem Danuše Nerudové by mohly být známé do několika týdnů. Podle některých jde ale o zbytečně nafouknutou bublinu. "Ne, nehrozí zákaz dieselových aut. Takže já si myslím, že nějaké strašení lidí opakem vůbec není na místě. Navíc podle některých odborníků a právníků by to ani nešlo," poznamenala poslankyně EP Markéta Gregorová (Piráti).

Zástupci automobilového průmyslu se k nápadu vyjadřovat zatím nechtějí. Vyjasnění v této oblasti by ale prý také uvítali.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.