Evropští farmáři rozhodli: Protesty budou pokračovat, současné ústupky nestačí

Ani zapálené pneumatiky a stovky traktorů pod okny evropské politiky nepřesvědčily, aby přistoupili na požadavky rozezlených zemědělců. "Jednali jsme s komisařem pro zemědělství a také několika evropskými ministry. Na stole bohužel nejsou žádné konkrétní návrhy ani změny zákonů," řekl španělský farmář José María Castilla.

Z jednání politiků s farmáři vzešlo, že by se mohla do budoucna snížit byrokratická zátěž a také počet kontrol. To jim prý sice ulehčí, ale jde jen o kapku v moři. "Ta jednání byla velice formální, v poměrně krátkém časovém sledu to pro nás asi nejhorší a největší téma, a to je právě ten dovoz toho obilí se bohužel neprodiskutovalo," okomentoval prezident Společnosti mladých agrárníků David Brož.

Politici se prý zavázali, že o bezcelním styku s Ukrajinou budou jednat na dalších radách a výborech. Unijní ministři by se k tématu mohli sejít znovu 15. března. "Na národní úrovni už se otevřeně bavíme o tom, že v týdnu mezi 4. a 8. březnem by pravděpodobně nějaký protest proběhl. No a ta Evropa, asi bychom koordinovali naše síly s těmi státy střední a východní Evropy," doplnil prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

[chooze:article;value:543618]

​"Výsledky jsou zatím z našeho pohledu částečné. Je potřebné neustále jednat, abychom se dopracovali ke konkrétnějším výsledkům," řekl Marián Glovaťák ze Sdružení mladých farmářů Slovenska. Právě bezcelní styk nejen s Ukrajinou, ale obecně se třetími zeměmi zemědělce momentálně pálí nejvíc. Vadí jim také některé body Green Dealu.

"Musí dát jasný závazek, že zastaví akviziční politiku a budou nás méně monitorovat a pokutovat. To by byl pro nás jasný signál přestat," uvedl zástupce Farmářského syndikátu Belgie Hendrik Vandamme. Zemědělci se shodují v tom, že další protesty by organizovali neradi. Zatím se ale zdá že jim Evropská unie moc jiných možností než znovu vyrazit do ulic, nedá.

[chooze:article;value:543000]

​Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) ale unijní státy na vyřešení problémů pracují. "Já mám hlavně radost, že se požadavky, které jsem vznesl na lednové radě, komise vzala vážně a oznámila, že počet kontrol u satelitního sledování půdy klesne o 50 procent, to je úspěch České republiky. Věřím, že to je pouze první vlaštovka," řekl ministr.

Procento by dle něj mohlo být ještě vyšší. "Myslím, že dokonce můžeme jít i dál," řekl. "Pokračovat v trendu, kterému já říkám méně regulací, méně kontrol a více motivací. Pojďme motivovat farmáře a zemědělce k práci, kterou dělají, protože ta je důležitá pro soběstačné zemědělství v Evropě," vyzval.

Určitá podpora se prý chystá i v Česku. "Vedeme o tom i koaliční debatu. Budeme se snažit nasměrovat podporu i do investic pro středně velké zemědělské podniky, protože tam je propad největší. Takže určitě, bavíme se i o tom a nějaké řešení připravujeme a seznámíme s ním zemědělce v příštích dnech," uzavřel ministr.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.