Evropu bičuje bouře Henk, má první oběť. "Bombová cyklóna" dopadá i na Česko

[chooze:gallery;value:34325]

Silný vítr a déšť, které s sebou bouře Henk přináší, způsobují problémy v řadě zemí. "Ta hluboká oblast nízkého tlaku vzduchu ovlivňuje celou severozápadní Evropu. K nám přináší čerstvé západní proudění," řekla pro TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

"Henk je označován jako bombová cyklóna, která se nad Atlantikem formuje pomocí bombogeneze," vysvětlila. Za takzvanou bombogenezi je považován extrémně rychlý pokles tlaku vzduchu v tlakové níži.

[chooze:article;value:535480]

Ve Velké Británii si už bouře vyžádala jednu oběť. 50letý muž zemřel v úterý v západoanglickém hrabství Gloucestershire poté, co na jeho auto spadl strom, informoval portál The Guardian. Podle odborníků tam vítr místy dosahoval rychlosti vyšší než 145 kilometrů za hodinu.

Okolo 10 tisíc domácností je bez proudu. Většinou kvůli stromům spadlým na dráty elektrického vedení. Po celé Anglii platí více než 300 varování před záplavami. Úřady dokonce vyzvaly stovky lidí v oblasti Northamptonu, aby se všichni evakuovali. Stovky objektů zaplavila rozvodněná řeka Severn v nedalekém hrabství West Midlands, píše portál BBC.

Počasí ochromuje také automobilovou a vlakovou dopravu. Několik vlakových tratí hlásilo ve středu ráno potíže kvůli velké vodě a výpadkům elektřiny. Řada spojů byla proto zrušena. Policie uzavřela také několik hlavních silnic, a to včetně rychlostní komunikace A52 mezi Notthinghamem a Edwaltonem.

Záplavy ve Francii a Německu

S vydatnými záplavami bojuje také Francie. Nejhorší situace je v departementu Pas-de-Calais. Pod vodou tam je více než 50 obcí, uvedl portál Actu. Před stále stoupající hladinou řek varují obyvatele úřady.

[chooze:article;value:535532]

Podle francouzského ministra vnitra Géralda Darmanina bylo do oblasti povoláno 120 hasičů navíc a také síly armády a civilní ochrany s čerpadly. Situace je však natolik vážná, že země nakonec požádala o pomoc státy Evropské unie.

Na žádost reagovali také čeští hasiči. "Včera večer jsme v rámci Mechanismu civilní obrany Unie reagovali na žádost o pomoc s povodněmi ve Francii. Do postižených míst dnes vyrazí modul složený ze dvou segmentů," informoval ve středu Hasičský záchranný sbor ČR na sociální síti X.

https://twitter.com/hasici_cr/status/1742454979850338373

Velká voda trápí také Německo. Varování před povodněmi tam platí pro některé části země, zejména pak pro druhou největší spolkovou zemi Dolní Sasko. Až do 15. ledna jsou kvůli povodním zakázány veškeré lety ve vzdušném prostoru nad městem Oldenburg a jeho sousedními oblastmi, sdělil portál Bild.

Dolnosaský premiér Stephan Weil dokonce ve středu vyzval zaměstnavatele, aby dobrovolníkům dali i na příští dny volno v zaměstnání pro práci při boji s povodněmi. Zároveň slíbil firmám, že jim budou kompenzovány veškeré vzniklé náklady.

Bouři Henk pociťují i Češi

Vydatné deště v posledních dnech trápí také Českou republiku. Na mnoha místech se tak kvůli srážkám a odtávání sněhu zvedly hladiny řek. Meteorologové varují před povodněmi a hasiči už hlásí první výjezdy.

Podle meteoroložky je velkým problémem přesycená půda. "V Německu, ve Francii a vlastně i u nás jsou povodně způsobené nejen vydatnými srážkami a odtáváním sněhu, ale i nasycenost půdy je vysoká z předchozích dešťů," vysvětlila Honsová.

[chooze:article;value:535060]

Ve čtvrtek by měl navíc do Česka dorazit také silný vítr. Také před ním meteorologové pro velkou část země vydali výstrahu. "Očekáváme místy nárazy západního až jihozápadního větru nad 65 kilometrů za hodinu," informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Bouře Gerrit se přihnala na sever Evropy (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.