Evropu bičují silné mrazy a sníh. V Rakousku zůstaly bez proudu tisíce lidí

Přívaly čerstvě napadaného sněhu, teploty pod bodem mrazu, nízká viditelnost. Do Tyrolska a Korutan, spolkových zemí, které lákají turisty na dovolenou v Alpách, konečně dorazil sníh.

"Jsme trochu pod časovým tlakem. Za chvíli nám začíná lyžařský kurz a já se musím dostat na nádraží. Doufám, že hasiči brzy odklidí silnici," uvedl jeden z dotázaných.

Zatímco lyžaři jsou rádi, silničáři a hasiči mají plné ruce práce s odklízením sněhových závějí a odstraňováním popadaných stromů, které blokují dopravu. "Známí uvázli ve svých domech. A mně musel dokonce přispěchat na pomoc můj syn, abychom zprůjezdnili silnici, na kterou spadly stromy," popsal člen hasičského sboru města Mieger Christian Brunner.

[chooze:article;value:484890]

Kvůli sněhové kalamitě se stala řada dopravních nehod a popadalo i elektrické vedení. Znovu napojit 13 000 domácností na elektřinu se snažila asi stovka techniků.

"Problém byl v tom, že sníh je mnohem mokřejší, než jsme čekali. A tím, že půda nebyla zmrzlá, se některé stromy vyvrátily nebo zlomily, což způsobilo problémy s elektrickým vedením," uvedl technik Stefan Kanalz.

Sníh a zledovatělé silnice trápí delší dobu i britské ostrovy. V hrabství Somerset a přilehlých oblastech na jihozápadě Anglie policie během noci v průběhu pouhých pěti hodin řešila více než 100 oznámení o dopravních nehodách.

To na ruském Dálném východě tento týden panují extrémní mrazy. V Jakutsku teploty klesají k 60 °C, což je o sedm stupňů méně, než je průměr. Tamní záchranné služby doporučily obyvatelům, aby pokud možno omezili pobyt venku. Školy v regionu jsou až do čtvrtka zavřené.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.