Evropu brzy zaplaví nová varianta covidu. Je to téměř nevyhnutelné, tvrdí odborník

V příštích týdnech až měsících se v Evropě rozšíří nová podvarianta omikronu XBB.1.5. Podle německého epidemiologa z Leibnizova institutu Hajoa Zeeba je tento vývoj téměř nevyhnutelný. "S určitou jistotou lze říci, že se tato varianta stane dominantní i v naší zemi (Německu, pozn. red.)," řekl agentuře DPA.

Pokud se stane dominantní v Německu, nevyhnou se tomu ani další evropské státy. Mnoho z nich už zachytilo první případy této nové varianty. Ke 3. lednu ji ohlásily Velká Británie, Dánsko, Francie, Rakousko, Nizozemsko, Německo, Itálie, Španělsko, Švédsko, Island, Belgie, Portugalsko, Irsko a také Česká republika. Uvádí to český Státní zdravotní ústav (SZÚ) s odkazem na zprávu Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).

[chooze:article;value:482965]

​Varianta XBB.1.5 je podle epidemiologů ještě více nakažlivá než ty předchozí. "Vysokou infekčnost jsme viděli už při nástupu omikronu, XBB.1.5 to ale nyní opět překonává," řekl Zeeb. Dodal však, že není důvod k větším obavám. "V USA zaznamenáváme více případů, žádná obrovská vlna covidu se tam ale nekoná," vysvětlil odborník.

Podle SZÚ bude tato varianta v USA převažovat již velmi brzy. "Centrum pro prevenci a kontrolu nemocí v USA hlásí, že v průběhu devíti dnů došlo ke zdvojnásobení podílu zachycené varianty XBB.1.5 a že podíl této varianty v USA činí přibližně 40 %. Tato varianta se pravděpodobně do týdne stane dominantní," uvedl zdravotní ústav.

[chooze:article;value:483072]

​Potvrdil, že podobný scénář zřejmě čeká i Evropu. "Tato linie má pravděpodobně větší potenciál šíření než dříve cirkulující linie v Severní Americe a Evropě. Nejpravděpodobnějším vysvětlením je vysoká schopnost obcházet imunitní systém díky nové mutaci, která by mohla zvýšit nakažlivost," doplnil SZÚ.

ECDC připouští, že by varianta XBB.1.5 mohla způsobit nárůst počtu případů covidu v Evropě, ale nejdříve až v březnu. Jestli to bude znamenat i větší zátěž pro nemocnice, zatím podle SZÚ není možné posoudit. "V současné době není dostatek informací pro posouzení závažnosti infekce spojené s touto variantou," uvedl.

Nejhorší situaci, co se týče epidemie covidu, čelí aktuálně Čína:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.