Evropu čeká hororový scénář, varuje expert. Západu hrozí záplava migrantů

Podle vládnoucí junty zákon "nebral v úvahu zájmy Nigeru a jeho občanů". Odsouzení vynesená podle zákona z roku 2015 budou vymazána, informuje BBC. Generál Abdourahmane Tchiani se po převratu v červenci prohlásil novou hlavou státu. Do té doby s Evropskou unií na zastavení toku lidí spolupracoval prezident Mohamed Bazoum.

Po převratu pozastavila Evropská unie veškerou bezpečnostní spolupráci s touto vnitrozemskou zemí v západní Africe. Josep Borrell, šéf zahraniční politiky EU, se v červenci připojil k USA a Francii, když odmítl uznat generála Tchianiho jako vůdce. Řekl také, že rozpočtová pomoc Nigeru bude pozastavena na dobu neurčitou.

[chooze:article;value:530216]

V roce 2015 se pokusilo do Evropy dostat více než milion žadatelů o azyl a migrantů. Evropa proto vyvíjela na Niger tlak, aby zákon o migraci přijal. V jeho důsledku se počty výrazně snížily, ale překupníci si stěžovali na jeho zavedení. "Pokud by se zákon zmírnil, vrátil bych se k tomu, to je jisté," řekl BBC v roce 2019 Bachir Amma, který si byl schopný vydělat až 130 tisíc korun týdně.

Web Deutsche Welle připomíná, že zákaz před osmi lety ovlivnil ekonomiku v pouštních oblastech jako je Agadez. Někteří jeho obyvatelé proto zrušení přivítali, převážením migrantů si dříve vydělávali tisíce dolarů měsíčně.

[chooze:article;value:529285]

V případě dopadení mohli jít překupníci na dlouhou dobu na vězení a přijít o svoje vozidla. Nyní se objevily obavy, že by gangy převaděčů ve zrušení zákona mohly vidět příležitost, jak znovu vytlačit migranty do zemí sousedících s Nigerem, jako je Libye nebo Alžírsko, odkud by pokračovali dál do Evropy.

Podle šéfa regionálního programu Sahel Nadace Konrada Adenauera Ulfa Laessinga může starý kontinent počítat s další "migrační záplavou". "Německo, Itálie a další země se obávaly, že by junta mohla ukončit migrační pakt, a proto chtěly s juntou mluvit. Neodvážily se ale ignorovat obavy Francie. Teď nastává pro Evropu hororový scénář," varoval.

Převaděčů migrantů stále přibývá. U soudů dostávají spíš symbolické tresty (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.