Evropu drtí extrémní počasí. Německo hlásí už čtyři mrtvé

[chooze:gallery;value:36094]

​Jih Německa dál sužuje déšť a záplavy. Povodně si u našich západních sousedů vyžádaly nejméně čtyři oběti. V pondělí záchranáři podle portálu Deutsche Welle oznámili, že ve sklepě budovy ve městě Schrobenhausen na jihovýchodě Bavorska našli tělo 43leté ženy.

Další dva lidé, muž a žena, pak podle deníku Spiegel zemřeli ve městě Schorndorf v Bádensku-Württembersku. Už v neděli úřady oznámily smrt jednoho ze zasahujících hasičů, který se utopil v obci Pfaffenhofen. Po dalším, který zmizel u obce Offingen, záchranáři pátrají.

Velmi vážná je podle DW situace v Řezně, kde je Dunaj na více než dvojnásobku své běžné výšky. Zatímco minulý týden byl na úrovni 2,7 metru, v pondělí ráno byla jeho hladina ve výšce 5,9 metrů ode dna. Podle bavorského premiéra Markuse Södera budou záplavy pokračovat nejméně do středy. "Povodně nemusí trvat dlouho, i tak budou škody dlouhodobé a obrovské," dodal. Úřady ve městě vyhlásily stav nouze.

[chooze:article;value:558336]

Město Esslingen nedaleko Stuttgartu v Bádensku-Württembersku pak ohlásilo, že kvůli hrozbě přetečení tamních vodních kanálů hodlá vybudovat provizorní hráz. Ta by měla ochránit jeho centrum. 

Vysoká voda komplikuje i lodní dopravu. Úplně zastavit ji úřady musely na horním toku Rýna. Ve středu předpokládají omezení také na středním toku. Na Dunaji pak záchranáři museli evakuovat z osobní lodě 140 lidí. 

​​​​Oběti hlásí také Itálie, kde podle webu Sky News zůstali po páteční procházce u řeky Natisone nedaleko města Udine na severu země uvězněni rozlévající se vodou tři lidé z Rumunska ve věku 20, 23 a 25 let. Hasiči se je pokusili před stoupající vodou zachránit pomocí lana, ale marně. Těla dvou žen se podařilo najít až v neděli. Po muži záchranáři stále pátrají.

[chooze:article;value:558390]

Silné deště ale způsobují problémy i jinde. V Polsku liják vytopil nemocnici Kędzierzyn-Koźle u Katovic, asi 30 kilometrů od hranic s Českem. Podle webu Polsatnews museli zdravotníci kvůli vodě přerušit příjem na oddělení urgentního příjmu. V rakouském Tyrolsku pak tamní Kronen Zeitung hlásí hned několik sesuvů půdy. Jeden v neděli zablokoval i provoz na důležité silnici B 165 spojující Salcbursko a Tyrolsko.

Velká voda trápí řadu dní i další země Evropy. Vedle Maďarska například taky Čechy oblíbené Chorvatsko. Na ostrově Krk spadlo jen během noci na sobotu 168 litrů srážek na metr čtvereční.

Následky rozvodněné Radbuzy, která ve Staňkově dosáhla 3. stupně povodňové aktivity: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.