Evropu je nutné bránit vojensky, burcuje rakouský prezident

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen ve čtvrtečním televizním projevu vyzval lidi, aby se zúčastnili voleb do Evropské unie, které se budou konat na začátku června. "Rozhodneme se, které nápady z Evropy se nám líbí," řekl Van der Bellen dle deníku OE24.

"Autokracie po celém světě – viz Rusko – se záměrně snaží oslabit naši liberální demokracii v Evropě. Usilují o větší moc, více půdy, větší vliv. Slabá Evropa by byla zranitelná. A tváří v tvář tomu by byla bezmocná," varoval prezident před nepřáteli.

Právě silná a nezávislá Evropa se podle něj může podobným vlivům bránit, například prostřednictvím posílené demokracie, fungujícího mediálního prostředí a právního systému. "A upřímně řečeno, musíme se také připravit na obranu naší Evropy před vojenskými útoky," dodal Van der Bellen.

[chooze:article;value:554744]

​Právě nyní je podle něj důležité se rozhodnout, "zda se Unie roztříští na jednotlivé malé části", nebo zda se bude dále rozvíjet "pro nás všechny". Bez silné Evropy totiž nebudou ani jednotlivé země. "Všichni milujeme naše krásné Rakousko. Ale abychom ochránili tu malou zemi, tak ta velká sjednocená Evropa musí být silná," vysvětlil dle deníku VOL.

Rakousko se dlouhodobě staví ve válce mezi Ruskem a Ukrajinou do neutrální pozice, dokonce ani není členem NATO. Zaměřuje se především na humanitární pomoc uprchlíkům. 

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz

Podívejte se na reportáž TV Nova o průzkumu známosti volebních lídrů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.