Evropu obsazují obrovské ploštice. Jsou velké jako dlaň a napadají i lidi

Středomořský ostrov Kypr v poslední době napadly takzvané mohutnatky, které jsou mezi vodními plošticemi skutečnými obry. Jak píše web Live Science, vědci obří hmyz objevili na východní straně ostrova, a varovali proto veřejnost, aby se měla na pozoru. "Kypřané by měli mít oči otevřené a prsty na nohou by měli mít mimo vodu," stojí v prohlášení, které úřady vydaly minulý týden.

Obrovské vodní štěnice totiž mohou způsobit velmi bolestivá kousnutí mezi prsty na nohou. Ne nadarmo se jim tak v USA přezdívá "toe-biters", tedy okusovači prstů. A to díky masivnímu sosáku s jedovatými slinami, který jim umožňuje kořist znehybnit a vysát z ní tekutinu. Život ohrožující však pro lidi údajně nejsou. 

Vědci se domnívají, že se ploštice dostaly na ostrov z pevniny. Na to, jak a proč, ale zatím nepřišli. Jasné ale je, že se jedná o druh ploštic, který může dorůst až do délky neuvěřitelných 12 centimetrů a živí se hlavně ptáky, rybami a obojživelníky. Lovit ale mohou tyto obří ploštice dokonce i želvy.

[chooze:article;value:548808]

Odborníci zatím na ostrově zaznamenali zatím sedm exemplářů, z nichž dva se jim podařilo odchytit. Na ostrově jich sice prý bude mnohem víc, ale z toho, že by měly tyto obří ploštice hrozbou pro kyperský ekosystém, vědci strach nemají.

Na šíření obřích ploštic v Evropě upozorňovala už v roce 2021 Česká společnost etymologická. Tehdy se ale vyskytovaly jen na území Balkánského poloostrova a v Itálii. Poslední roky se ale tento hmyz začíná čím dál víc šířit i na sever. 

"Ale i mohutnatky mají světlé stránky – starají se velmi pečlivě o své potomstvo. Samička klade vajíčka na rostliny vyčnívající z vody a sameček následně vajíčka opečovává a zajišťuje, aby nevyschla. Někdy dokonce naklade samička vajíčka na samečka a on je pak až do vylíhnutí vozí na zádech," uvedla společnost.

Zázračný objev v Pacifiku. Vědci tam našli podmořské hory i neznámé živočichy (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.