Evropu sevřela extrémní vedra. Potrvají ještě dlouho, říkají meteorologové

Řecko, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Severní Makedonie i Srbsko. Teplotní rekordy padají po celém Balkánu a podle meteorologů navíc vysoké teploty vydrží až do konce července. Řecko čelí největšímu riziku lesních požárů za posledních 20 let. Hoří i v Severní Makedonii, která už požádala o pomoc sousední Srbsko. To se ale zase potýká s nedostatkem vody.

"Problém máme poslední tři čtyři dny. Voda neteče ráno a někdy ani večer, takže se nemůžete ani vykoupat," stěžuje si obyvatel srbské vesnice.

Vysoké teploty se drží i přes noc, a to zejména ve velkých městech. Athény hlásí noční teploty i přes 30 stupňů Celsia. Podobně jsou na tom Budapešť a Bukurešť, kde vedro často vede ke zdravotním komplikacím zejména u starších lidí. "Šel jsem na nákup a udělalo se mi špatně kvůli horku," řekl lékařům muž v Bukurešti.

[chooze:article;value:563677]

Lidé se osvěžují různými způsoby. "Pijeme hodně vody, jen tak se tu dá přežít. Řešíme to zmrzlinou, studenou vodou a pivem. Nemáme klimatizaci, ale příští rok si ji určitě pořídíme. Pracovat z domu v takových teplotách prostě nejde," vysvětlují lidé v Rumunsku.

Vysoké teploty a s tím spojené intenzivní využívání klimatizací vede na mnoha místech k výpadkům energie. Kritická je situace zejména na Ukrajině, kde je navíc kvůli válce poničená elektrická infrastruktura.

"Bohužel nemůžeme používat a ochlazovat vnitřní prostory. Lidé jsou neustále vystaveni vysokým teplotám jak venku, tak doma. Ve spojení se stresem z války můžeme očekávat velké množství kardiovaskulárních onemocnění a dalších chronických onemocnění," sdělila Maryana Služynská z regionálního centra lékařské statistiky ve Lvově.

Evropu čekají další vedra i v příštích dnech. Na jihovýchod kontinentu totiž míří horký vzduch ze Sahary. Tropické vedro by mělo brzy zasáhnout i Moravu a Slezsko.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.