Evropu sužují extrémní vedra. Mohou způsobit velký problém, varuje expert

Léto je tady, zní chorvatským Splitem. I když je teprve duben, jsou všichni venku jen v krátkém oblečení, nebo dokonce v plavkách. Tak brzké koupání a opalování místní nepamatují. "Je to skvělé. Nestřídá se teplo a zima. V podstatě je pořád teplo. Když se podíváte na roční období, mívali jsme čtyři. Teď máme dvě a je to," popsal pan Ante.

Podobně vypadaly v uplynulých dnech i pláže ve Španělsku nebo ve Francii, kde byly teploty vysoko nad průměrem. Například v Bordeaux se v dubnu teploty obvykle pohybují okolo 17 stupňů Celsia, v minulých dnech se ale šplhaly ke třicítce.

A své o tom vědí i ve Slovinsku. Poprvé v historii tam naměřili 30 stupňů v prvním dubnovém týdnu. A zatímco se někteří radují z koupání, zmrzliny a lehkého oblečení, expertům dělá neobvyklé počasí starosti. Na horách je totiž pořád sníh.

[chooze:article;value:549015]

​"Takovou teplotu míváme většinou někdy v květnu, nebo dokonce začátkem června. Teď přišla trochu brzo, ale doufám, že tak teplé počasí nevydrží dlouho, protože sníh by zmizel příliš rychle a s ním i zásoby vody na léto," upozorňuje meteorolog Jože Senica.

Nejvýše položená meteorologická stanice na Slovinsku je kousek pod vrcholem Triglavu – ve výšce 2 515 metrů nad mořem. A o víkendu padl teplotní rekord i tam. Teploměr ukázal 1,5 stupně Celsia.

A teplotní rekordy padají i v Česku. V pondělí byly překonány na 123 stanicích, nejvyšší teploty naměřily ve středních, jižních a západních Čechách. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bylo nejtepleji na pražském Karlově, kde rtuť teploměru vyšplhala na 28,5 stupně Celsia.

[chooze:article;value:549692]

​"Jedná se o nejteplejší 8. duben v historii měření. Předchozí rekord byl naměřen ve Vyšším Brodě v roce 1986 a činil 28,1 °C," dodává ČHMÚ. Následující tabulka ukazuje rekordy na stanicích měřících déle než 30 let:

​S tropickými hodnotami se ale zase na chvíli rozloučíme. Už od úterý k nám směrem od západu začne postupovat studená fronta, která zapříčiní teplotní sešup. Už ve středu se má nejvyšší denní teplota pohybovat jen mezi 11 až 15 stupni, na jihovýchodě by mohlo být i 17. Kocem týdne se ale začne znovu oteplovat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.