Evropu svírá strach. Teror v Moskvě nebyl jediný plánovaný, státy zavádí opatření

Na páteční teroristický útok z Moskvy reagují i některé evropské státy. Obávají se podobného scénáře tomu z ruské metropole, kde před víkendem přišlo o život téměř 140 lidí.

"Francie má zpravodajské informace, že útok v Moskvě naplánoval a provedl Islámský stát," řekl vládce z Elysejského paláce Emmanuel Macron během pondělní pracovní cesty do Francouzské Guyany. "Stejná skupina se pokusila několikrát zaútočit i u nás," varovala hlava státu citovaná webem zpravodajské televize France 24.

[chooze:article;value:545439]

​Paříž proto zvýšila úroveň varování před teroristickým útokem. "Rozhodli jsme se pro nejvyšší stupeň pohotovosti," uvedl k tomu francouzský premiér Gabriel Attal na síti X.

V podobném duchu reagovala rovněž Itálie. "Místo organizovaných skupin ale hrozí spíše útoky takzvaných osamělých vlků," upřesnil v neděli tajemník italské vlády Alfredo Mantovano pro agenturu ANSA. O hrozbě Islámského státu hovoří též v Německu spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová, upozorňuje list Süddeutsche Zeitung.

"Bývaly doby, kdy se po útoku islamistů zastavil svět, ale dnes už to neplatí. A přinejmenším v Evropě se tento přístup nebezpečně normalizuje," uvedl již loni v prosinci po útoku nožem z Paříže komentátor webu Spiked.

Teroristé zveřejnili nové video z masakru v Krasnogorsku. Kreml i nadále tvrdí, že útočníci byli napojeni na Kyjev (24/3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.