Evropu zasáhne arktický vzduch. Meteorologové zpřesnili zimní předpověď

Zima podle meteorologů nakonec nebude úplně mírná. Do prosincových teplot v Evropě promluví náhlá změna v cirkulaci vysokotlakého systému a převaha toho nízkotlakého. A také polární vír, jehož aktivita je oproti očekáváním mnohem intenzivnější, informoval odborný portál Severe Weather.

Starý kontinent se má připravit na mrazivé teploty, pod nulu budou klesat nejenom v nočních hodinách. "Model ECMWF ukazuje, že proměny systému vysokého tlaku jsou nejvýraznější nad Grónskem. Pásmo anomálií se ale táhne až do Evropy," uvedli meteorologové. Propady rtutí teploměrů podle nich způsobí arktický vzduch, který k evropské pevnině má mířit už teď.

"Chladnější teploty budou přetrvávat zejména v severních regionech, ale studená vlna se může rychle rozšířit i do střední Evropy," varovali experti. Když se k tomu připočte působení polárního víru, počasí by mohlo mít v následujících týdnech extrémní projevy. Meteorologové nevylučují ani husté sněhové vánice.

[chooze:article;value:477345]

​Mrznout bude v Česku už v pátek i přes den, teploty se budou pohybovat mezi -1 až 3 stupni Celsia, na horách klesnou až na -2 stupně. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

"Vliv mohutné tlakové výše v pátek zeslábne. Od soboty bude počasí u nás ovlivňovat oblast nízkého tlaku vzduchu nad západní Evropou, která uprostřed příštího týdne postoupí do střední Evropy," vysvětlili meteorologové.

Pod nulou teploty zůstanou i v sobotu, v ranních hodinách se může tvořit náledí nebo zmrazky. Od neděle do úterý by se měly udržet v kladných hodnotách, od středy ale znovu půjdou až k -2 stupňům.

Začala meteorologická zima. Počasí ovlivňuje netypické proudění:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.