Exekutoři pláčou: Živoříme! Požadují víc peněz, jinak to nebude mít kdo dělat

Změny projednává ministerstvo s Exekutorskou komorou a zástupci Člověka v tísni. Podle návrhu má dojít ke zvýšení minimální odměny. "Současně také ke snížení paušální částky náhrady hotových výdajů, pokud jistina vymáhané pohledávky nepřesahuje 10 000 korun," informoval mluvčí ministerstva Vladimír Řepka v tiskové zprávě.

Exekutorům se ale návrh nelíbí. "Nedávno jsem zvažoval účast na exekutorském výběrku. Udělal si rozvahovou excel tabulku a při započtení žaludečních vředů to plus minus vyšlo. Teď jsem zkusmo zadal předpokládaný výnos dle návrhu vyhlášky (tzv. Hůleho konstanta) a vyšlo, že s otevřením bych mohl jít rovnou do konkurzu," postěžoval si jeden z nich na twitteru.

Připojila se k němu i samotná Exekutorská komora. "Kalkulace a finanční rozvaha do zvažovaného výběrového řízení vychází na hraně akceptovatelného. Přepočet po aktuálním návrhu nového tarifu ministerstva spravedlnosti? Rychlá cesta do konkurzu," napsal oficiální účet komory. "V ČR je už v tuto chvíli dlouhodobě neobsazených cca 20 úřadů," dodal.

https://twitter.com/exekutori_cr/status/1612765042499551232

Ke sporům se vyjádřil i Daniel Hůle z Člověka v tísni. "Počet nových exekucí klesl za 10 let téměř na polovinu. Počet exekutorů zůstává cca stejný," upozornil. "Argumentem pro razantní nárůst odměn a nákladů nemůže být nezájem o místo na přeplněném trhu," doplnil.

https://twitter.com/DanielHule/status/1612786016691130369

Podle projednávaného návrhu se má zvýšit minimální odměna v exekuci, ve které je jistina vymáhané pohledávky vyšší než 2 000. Dosud byla 2 000 korun, nově se zvýší na 3 000.

Změnit se mají také náhrady, které soudním exekutorům náleží v exekučním řízení. "Jde především o paušální náhradu hotových výdajů, které soudnímu exekutorovi vznikly v konkrétním exekučním řízení," vysvětlil Řepka. 

[chooze:article;value:477135]

"Tuto paušální částku se navrhuje zvýšit v exekuci, která je vedena k vymožení peněžitého plnění, v němž jistina vymáhané pohledávky přesahuje 10 000 korun, a v exekuci vedené k vymožení nepeněžitého plnění z 3 500 korun na 4 500 korun," popsal změny Řepka. "Zároveň se některé položky (např. soudní poplatky nad 1 000 korun) navrhuje vyjmout z této paušální částky a nově hradit ve výši prokázané soudním exekutorem," doplnil.

Snižování paušální částky motivuje dlužníky, tvrdí ministerstvo

Paušální částka se ale má u nižších dluhů snížit. Pokud je tedy jistina nižší než 10 000 korun, paušální náhrada pro exekutory se sníží z 3 500 korun na 3 000 korun.

"Soudní exekutor totiž v prvních fázích exekučního řízení zasílá povinnému výzvu ke splnění vymáhané povinnosti," sdělil Řepka. "V ní povinného poučí, že pokud splní ve stanovené 30denní lhůtě vymáhaný nárok a zálohu na snížené náklady exekuce, dojde poté ke skončení (provedení) exekuce. Snížené náklady exekuce jsou stanoveny exekutorským tarifem a návrh předpokládá, že budou ještě dále sníženy," dodal. 

Podle ministerstva tento návrh motivuje dlužníky k tomu, aby vymáhaný nárok splnili v prvních fázích exekučního řízení. To je podle něj výhodné i pro věřitele.

Tarif se nezvyšoval přes 15 let, stěžuje si Exekutorská komora

"Exekutorský tarif se nezvyšoval více než 15 let, tzn. není zde vůbec zohledněná aktuální míra inflace, všeobecné zdražení. Soudním exekutorům přitom na jejich činnost stát nijak nepřispívá – sami si musí zajistit prostředky na mzdy a provoz úřadů," poznamenala mluvčí Exekutorské komory Eva Rajlichová.

"Exekutorská komora několik měsíců jednala s ministerstvem spravedlnosti o navýšení tarifu, k současné podobě, kterou ministerstvo spravedlnosti odeslalo do připomínkového řízení na konci roku 2022, máme zásadní výhrady. Tarif by se místo očekávaného navýšení mohl v některých položkách dokonce snížit. To by mohlo vést k zhoršené ekonomické situaci mnoha úřadů, snížení efektivity vymáhání a v neposlední řadě ke špatné reputaci ČR pro zahraniční investory. Země, která nedovede zajistit vymožení dluhů, není rozhodně ideální místo pro investice," dodala.

[chooze:article;value:471107]

"Pro Exekutorskou komoru by byla přijatelná kompromisní varianta, na které se její zástupci shodli s ministerstvem spravedlnosti před tím, než do jednání vstoupili zástupci neziskového sektoru, tedy minimální zvýšení odměny na 3 000 korun a paušální náhrada hotových výdajů na částku 5 000 korun," uvedla Rajlichová.

"Přiznám se, že za poslední rok jsem udělala všechna opatření k ušetření nákladů. Mám méně zaměstnanců, přestěhovali jsme se, změnila jsem pojistky, šetříme na topení. Pokud půjdou vymožené náklady ještě níže, než jsou nyní, hrozí spoustě z nás existenční potíže. A to skutečně nepřeháním," prohlásila soudní exekutorka Blanka Březinová.

Loni proběhla akce Milostivé léto:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.