EXIT POLL: V Polsku vyhráli Kaczyńského konzervativci. Vládu ale může sestavit Tusk

Podle průzkumu IPSOSu pro Polsat News a TVP získalo Právo a spravedlnost 36,8 procenta. Získalo by tedy 200 mandátů. Tuskova Občanská platforma je kousek za ní s 31,6 procenta hlasů. To by tedy znamenalo 163 poslanců.

Na třetím místě je centristická Třetí cesta s 13 procenty (55 mandáty) a za ní sociálnědemokratická Levice s 8,6 procenta a 30 mandáty. Pětici by měla v Sejmu uzavřít krajně pravicová Konfederace s 6,2 procenta a 12 mandáty. Pokud volby takto doopravdy dopadly, současná opozice by měla většinu. Skutečně jasné bude ale nové rozložení sil na polské politické scéně zřejmě až v pondělí v brzkých ranních hodinách. 

"Ať už budeme ve vládě, nebo v opozici, náš projekt bude pokračovat," prohlásil po uzavření volebních místností Kaczyński. "Ještě nás čeká boj," dodal.

[chooze:article;value:525830]

Tusk začal hned po zveřejnění exit pollu slavit, upozornil web wyborcza.pl. "Polsko zvítězilo, demokracie zvítězila! Odstavili jsme je od moci!" provolal. "V blízké budoucnosti vytvoříme s našimi partnery demokratickou vládu," avizoval.

Radost zavládla i v sídlech Levice a Třetí cesty. Právě tato uskupení by podle předvolebních prohlášení měla vstoupit do případné Tuskovy vlády.

Polsko rozděluje referendum

Volební místnosti se v Polsku otevřely v neděli v sedm ráno. Voliči volili své zástupce v Sejmu, tedy hlavním polském zákonodárném shromáždění, a Senátu.

[chooze:article;value:524419]

V předvolebních průzkumech vedla konzervativní vládní strana Právo a spravedlnost Jaroslawa Kaczyńského. Výrazně ji ale v posledních dnech začala dohánět opoziční liberální Občanská platforma Donalda Tuska. Teprve daleko za nimi se umisťovaly další strany, píše deník Rzeczpospolita

​Součástí ostře sledovaných voleb bylo i referendum, jež v posledních měsících silně kritizuje opozice. Poláci v něm vyjádřují názor pomocí odpovědí na několik otázek, které se týkají migrace, privatizace státního majetku nebo věku odchodu do důchodu.

[chooze:article;value:518752]

Opoziční politici kritizovali současnou konzervativní vládu, že některé otázky v referendu položila zavádějícím způsobem a například formulace dotazu o přijetí tisíců migrantů z Blízkého východu a Afriky manipuluje s vyzněním odpovědi a je součástí kampaně vládnoucího Práva a spravedlnost. Ta se dlouhodobě staví proti jejich přijímání, podotýká deník Gazeta Wyborcza. Výsledky referenda budou platné v případě, že se ho bude účastnit nadpoloviční většina oprávněných voličů v Polsku. 

Podívejte se na záběry z volebních místností v Polsku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.