EXKLUZIVNÍ PRŮZKUM: Češi hledají levné potraviny. Některé vypouští úplně

Exkluzivní průzkum agentury ResSOLUTION, který si nechala vyhotovit televize Nova, se zabývá i tím, jak Češi přizpůsobili své nákupní seznamy. Za poslední rok řada potravin výrazně zdražila a tomu odpovídají i změny ve zvycích při nakupování.

Průzkumu se zúčastnilo celkem 800 respondentů reprezentujících všechny kraje i věkové skupiny. Agentura při svém průzkumu zohlednila i všechny různé vrstvy vzdělanosti. Kategorie byly navíc koncipovány tak, aby se v každé z nich nacházel přibližně stejný počet respondentů.

[chooze:article;value:499885]

Vůbec největší změny se uskutečnily u mléčných výrobků. Dvě třetiny dotazovaných uvedly, že mléčné výrobky, které před rokem nakupovaly, nahradily levnějšími alternativami.

Více než polovina Čechů také musela přesedlat na levnější ovoce, zeleninu a masné výrobky. U kategorie ovoce a zelenina se muselo uskrovnit 56 procent dotazovaných. U masných výrobků, kam se počítají například uzeniny, vyhledává levnější možnosti 55 procent respondentů.

Na čtvrtém místě je maso a ryby, u nichž levnější alternativu volí 45 procent respondentů. Následují cukrovinky se 34 procenty a slazené nápoje se 33 procenty. Polotovary i hotová jídla kupuje levněji 24 procent dotázaných, vejce 21 procent a alkohol 16 procent.

Méně důležité potraviny začali Češi ze svých nákupních košíků vypouštět docela. Jedná se především o polotovary a hotová jídla a o slazené nápoje a limonády, kterých se vzdalo shodně 48 procent dotázaných. Hned za nimi je alkohol, který vypustilo 43 procent respondentů, a cukrovinky, jichž se vzdalo 40 procent.

Bez ovoce a zeleniny se rozhodlo obejít 14 procent, bez masných výrobků a uzenin 11 procent a bez vajec 10 procent respondentů. Výčet uzavírá maso a ryby, kterých se vzdalo 8 procent, a mléčné výrobky, které už nekupují 4 procenta respondentů.

Nižší ceny jsou pro Čechy tak velkým lákadlem, že jsou pro ně schopni ujet i větší vzdálenost. "Z respondentů, kteří uvedli, že pro levnější potraviny jezdí i na větší vzdálenosti, jsou dvě pětiny dotázaných ochotny ujet pouze vzdálenost do 10 kilometrů, 28 procent je ochotno ujet i do 20 kilometrů a 17 procent vzdálenost do 30 kilometrů. Pouze 9 procent by pro levnější potraviny ujelo vzdálenost vyšší než 40 kilometrů," uvedla agentura ResSOLUTION.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.