Exotický savec měl už dávno vyhynout. Vědec z české univerzity popsal, jak ho objevili

[chooze:gallery;value:33811]

​Prastará paježura Attenboroughova měla být s největší pravděpodobností už od 60. let minulého století vyhynulým druhem. Tomu alespoň vědci věřili, dokud se jim nepodařilo objevit ji letos v létě na expedici v pohoří Cyclops v Indonésii. Vědci z Oxfordské univerzity živočicha zachytili na třísekundovém záběru, informuje BBC.

Dosud existenci tohoto druhu paježury dokazoval jen desítky let starý muzejní exemplář. Jeho důležitost se ukázala až v roce 1998, kdy rentgenové paprsky odhalily, že se jedná o jiné mládě druhu echidna, než se původně myslelo. Tento druh byl pojmenován po siru Davidu Attenboroughovi.

[chooze:article;value:510379]

Nyní se ale ukázalo, že vzácný živočich v horách stále žije. "Byl jsem v euforii. Celý tým byl v euforii," řekl BBC vedoucí expedice James Kempton. Tým záběr paježury našel podle agentury Reuters až na poslední SD kartě z posledního dne expedice. Sir David Attenborough byl dle Kemptona slov z objevu "naprosto potěšen". 

Pobyt v pralese

Expedice se účastnil také akademický pracovník Mendelovy univerzity v Brně Attila Balázs. Byl součástí entomologického týmu. "Podíleli jsme se na metodické části výzkumu, kdy jsme instalovali fotopasti," uvedl Balázs s tím, že fotopasti rozmisťovali až do výšky 1 963 metrů nad mořem. "Z těchto 80 fotopastí čtyři fotopasti zachytily 14 snímků a několik videonahrávek této velmi vzácné paježury," doplnil Balázs.

​Expedice do pohoří Cyclops byla pro vědce náročná, protože vrcholky jsou strmé a jejich průzkum je nebezpečný. "Všude kloužete. Pořád vás něco škrábe a řeže, kolem vás jsou jedovatá zvířata a smrtící hadi," popsal náročný průzkum Kempton. 

Že expedice byla náročná, potvrzuje i Balázs. "V pralese jsme strávili tři týdny ve velmi těžkých podmínkách. Přespávali jsme různě v hamakách, které jsme měly zavěšené ve stromech. Měli jsme tam kemp, domorodci se o nás starali, bez nich by to nebylo možné. Zajišťovali nám jídlo, byla to rýže se sardinkami, kterou jsme konzumovali na snídani, oběd i večeři celé tři týdny. Získávali palivové dřevo, abychom měli v noci teplo, protože tam klesaly radikálně teploty v těch vyšších nadmořských výškách," popisoval dobrodružný pobyt v džungli Balázs.

[chooze:article;value:527097]

​Jakmile se vědci dostali do vyšších částí pohoří, bylo jim jasné, že tam žijí druhy, které jsou pro vědu nové. Kromě "ztracené" paježury nalezli několik desítek nových druhů hmyzů, dva nové druhy žab nebo zcela nový typ krevet žijících na stromě.

"Podařilo se nám objevit nejen nový druh, ale tento druh je nový, i co se týče jeho rodového zařazení. Je to vlastně úplně nový rod pro vědu. Jsou to blešivci, řád různonožců, kteří jsou typičtí pro vodní biotopy, avšak humidita na vrcholcích pohoří Cyclops je tak vysoká, že vlastně dokáží perzistovat i v terestrických podmínkách," vysvětlil Balázs objev nového typu krevet. Nové druhy hmyzu ještě čekají na analýzu a zpracování. 

Dojemné shledání ve zvířecím útulku. Záchranáři dali dohromady odloučená medvíďata:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.