Moderní bydlení

Expert: Energie začaly zdražovat, je na čase si zafixovat jejich ceny

Hostem TN Live byl energetický analytik Jan Béreš. Ten všem doporučuje hlídat si své smlouvy s energetickými společnostmi. "Na energetické burze rostou ceny a je to takový předvoj toho, k čemu může dojít s menším zpožděním u cen dodavatelů," upozornil Béreš.

"Ceny na burze už stoupají poslední půlkrok, je tak velmi pravděpodobné, že půjdou nahoru také u dodavatelů. Proto na čase si je zafixovat," vysvětlil odborník.

[chooze:article;value:568883]

​Zatím však i nadále některé energetické společnosti zlevňují. "Je však nutné se podívat na to, co přesně se zlevňuje. Každý dodavatel má totiž více produktových řad, tarifů nebo nabídek. A oni většinou ohlašují zlevňování těch nejzákladnějších produktů. Ještě nižší ale bývají akviziční ceníky pro nové zákazníky," podotkl analytik.

Prostor pro fixaci cen energií vzniká i díky tomu, že dodavatelé nakupují část energií s předstihem. "Burzovní ceny určuje poměr mezi nabídkou a poptávkou. Právě ta bude nadále stoupat, přičemž počet energetických zdrojů zůstává stejný. K dalším faktorům může patřit například geopolitická situace ve světě," připomněl.

Příznivý vliv by v tomto směru mohlo mít například obnovení dodávek plynu z Ruska do Evropy, což pravděpodobně přichází v úvahu, až skončí válka na Ukrajině.

Jedním z produktů, které jsou na energetickém trhu dostupné, jsou smlouvy na dobu neurčitou, které je možné kdykoli ukončit. "Pro dodavatele jsou ale nevýhodné v tom směru, že mají nejisté zákazníky, produkty pro ně proto bývají dražší," dodal Béreš.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.