Expert: Írán a USA se připravují na vzájemnou válku. Nenastane ale hned

Spojené státy zahájily v pátek odvetný útok proti proíránským silám na Blízkém východě. Chtějí tak mimo jiné pomstít smrt tří svých vojáků, kteří minulý týden zahynuli na vojenské základně v Jordánsku. Zasáhl ji totiž dron vypuštěný milicemi napojenými právě na Írán. 

Podle bezpečnostního analytika Daniela Koštovala se dal tento postup od Američanů čekat. "Spojené státy musely na tento bezprecedentní útok přímo na americké vojáky reagovat," myslí si. Cílem odvetných opatření má podle něj být vyslání jasného signálu, že tento ani další podobné útoky se neobejdou bez trestu.

Údery ale nemají směřovat přímo na Írán. Místo toho se podle Bílého domu zaměří na něj navázané milice v dalších státech regionu. "Ty útoky se omezí nejspíše na území Iráku a Sýrie," dodává Koštoval. Spojené státy tím tak podle něj ukazují, že si další vyostření konfliktu nepřejí.

[chooze:article;value:540156]

​A podobně to má také druhá strana. "Írán se v tuto chvíli evidentně necítí na otevřenou konfrontaci se Spojenými státy a jejich spojenci, proto se snaží jít cestou postupných útoků nižší intenzity, které nevyprovokují USA k zásadní akci proti němu samotnému, ale zároveň mu umožní vyvíjet na USA tlak," zdůraznil Koštoval. Riziko dalšího vyostření konfliktu tak není velké. Alespoň nyní.

"Cílem Íránu je v delším horizontu zesílit natolik, aby si podobnou konfrontaci dovolit mohl. Hledá k tomu proto spojence a nachází je na ad hoc bázi v Rusku i jinde. Všichni ti aktéři ale mají společný cíl. Zmenšovat vliv Spojených států ve světě," dodává Koštoval.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.