Expert: Jednání o míru není reálné. Jsou už jen dva scénáře, jak válka může skončit

Jak vypadá schválená pomoc pro Ukrajinu za 61 miliard dolarů (asi 1,5 bilionu korun), popsal politolog z Katedry ruských a východoevropských studií Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jan Šír.

"Asi třetina té pomoci je určená pro nákup zbraňových systémů, munice a dalšího vojenského materiálu. Část z toho balíku je určená na další podporu amerických vojenských operací v regionu. Další část je určená na doplnění skladů za tu pomoc, která již byla vydělena, a část je určená na podporu chodu ukrajinského státu," shrnul Šír.

V optimálním případě by pomoc podle Šíra měla přispět ke stabilizaci situace na frontě: "Jednak díky tomu, že by Ukrajina byla schopna vykrýt ty položky, kterých se jí momentálně nedostává pro účinnou obranu proti pokračující ruské agresi, a částečně by ta pomoc samozřejmě měla poskytnout Ukrajině určitý výhled a dát větší jistotu, pokud jde o plánování na další dobu, protože by nestála před dilematem, jestli si může dovolit střílet, nebo ne, podle toho, jak vypadají momentálně její skladové zásoby."

[chooze:article;value:551928]

Závazek do budoucna

Nejdůležitější částí balíku podle Šíra je to, že obsahuje instrukce pro některé klíčové ústřední americké orgány státní moci, jako je ministerstvo zahraničí, ministerstvo obrany či vojenské struktury, aby přišly s dlouhodobou strategií podpory Ukrajině tak, aby bylo urychleno ukrajinské vítězství nad ruskými invazními vojsky.

"To já čtu jako závazek Spojených států angažovat se na obranu Ukrajiny dlouhodobě, což je asi ten nejdůležitější signál a vzkaz, který se jistě z toho balíku čerstvě schvalované pomoci můžeme my i Rusko dozvědět," vysvětlil Šír.

Podle Šíra aktuálně Ukrajina nejvíce potřebuje systémy protivzdušné ochrany: "Rusko v posledních týdnech dokázalo nejen několikrát překonat ukrajinskou protivzdušnou obranu, ale díky tomu i napáchat velké škody na civilní infrastruktuře. Ukrajinci byli nuceni velkou část těch systémů protivzdušné obrany stáhnout na obranu velkých měst a průmyslových center a kritických infrastrukturních objektů."

Akutně potřeba je také dalekonosné dělostřelectvo, těžká technika a munice. Z dlouhodobějšího hlediska by Ukrajina potřebovala letadla a výcvikové kapacity pro piloty, také rakety s doletem přes 300 kilometrů, doplnil Šír.

[chooze:article;value:552005]

Mírová jednání nejsou realistická

S pokračující válkou roste také volání po mírových jednáních. Podle Šíra ale není příliš realistické, že by v dohledné době mohla taková jednání začít.

"Nemůžete jednat s někým, kdo vás přišel zabít. Ty pozice jednotlivých stran jsou natolik neslučitelné, že tady žádný kompromis nepřipadá do úvahy, a ta válka už mezitím nabírá parametry opotřebovávací války. To je takový typ válek, které končí skutečně totálním vítězstvím jedné strany a totální porážkou nebo kapitulací druhé strany," řekl Šír. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.