Expert: Nad Putinem se stahují temná mračna. Zlom může přijít už na podzim

Ukrajinská ofenziva v Kurské oblasti, desítky tisíc vysídlených obyvatel pohraničních oblastí nebo nová vlna mobilizace. To jsou některé z faktorů, kvůli kterým mohou Rusové v následujících měsících začít vyjadřovat svou nespokojenost s vedením státu. 

Ruská společnost je vůči událostem v Kurské oblasti naprosto apatická. "Někteří pozorovatelé očekávali, že v reakci na ukrajinskou ofenzivu začnou obyvatelé Kurské oblasti stát fronty u vojenských odvodů. Nic takového se však nestalo," píše Šulga v analýze pro Moscow Times.

Ukrajinské jednotky v Kurské oblasti operují již tři týdny, během kterých zadržely téměř 600 ruských válečných zajatců, uvedl v úterý portál Politico. Neschopnost rychle reagovat na závažné krize zhoršuje podle Šulgy obraz Kremlu. 

[chooze:article;value:571447]

​Putin mezitím odcestoval na zahraniční návštěvu do Ázerbájdžánu, kde přijal palestinského prezidenta, a ruské úřady se soustředí na operace v Donbasu. "Rusové v příhraničních oblastech země mohou postupně dojít k závěru, že pro úřady je Donbas a zahraniční politika důležitější než vlastní občané," uvažuje analytik.

Své domovy nejen v Kurské oblasti, ale i v dalších příhraničních regionech muselo doposud opustit 100 až 200 tisíc lidí a ruský režim problémy těchto lidí neřeší. Podle Šulgy o tom svědčí i přesídlení části z nich do okupovaných oblastí v Záporoží.

Další mobilizace

Další ránou pro ruské obyvatelstvo může být nová vlna mobilizace. Doposud se dařilo rekruty motivovat prostřednictvím finančních odměn, zrušením trestů pro odsouzené zločince nebo příslibem udělení občanství pro cizince. Alexandr Šulga uvádí, že by se Kreml mohl rozhodnout pro nucenou mobilizaci. Ta podle něj narazí na odpor a potvrdí úroveň degradace ruské armády.

[chooze:article;value:571414]

Ruská agrese na Ukrajině bude mít dalekosáhlé důsledky i pro demografickou situaci v Rusku, jelikož v zemi ubývá obyvatel a tento trend by měl i nadále pokračovat. "Po zbytek 21. století bude ruská populace klesat a etničtí Rusové budou tvořit menší část této populace," uvedl na začátku srpna think-tank Atlantická rada.

​Výše uvedené důvody se přidávají ke zhoršující se hospodářské a finanční situaci v zemi. "S příchodem podzimu budeme pozorovat nejen konec stabilního období režimu Vladimira Putina, ale i zásadnější procesy. Bude to začátek rozpadu jeho obrazu v povědomí veřejnosti," uvádí dále analytik Šulga.

V Rusku mohou v průběhu podzimu vypuknout nepokoje, přičemž hybnou silou budou příbuzní odvedených vojáků, obyvatelé pohraničních oblastí i lidé, kterým bude hrozit mobilizace. "Mluvíme o milionech Rusů," zdůrazňuje Šulga.

Alexandr Šulga zároveň popisuje, že tyto protesty by pro Kreml představovaly obzvláště velkou hrozbu, jelikož by nebyly politicky motivované a mohly by se tak přenést do širších společenských vrstev. Podle Šulgy právě proto ruská vláda věnuje tolik pozornosti blokování sociálních sítí.

Pokud budou ukrajinští vojáci v Rusku dále postupovat, může to na Putina vytvořit tlak u jeho elit. Podívejte se na rozhovor s analytikem Danielem Koštovalem ve vysílání TN Live z minulého týdne:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.