Moderní bydlení

Expert o situaci na Blízkém východě: Írán ve válce proti Izraeli nemá šanci

Podle Šmigolové je aktuální situace na místech, kde se bojuje, relativně klidná. "Pokud jde o Gazu, tak tam Izrael postupně jednotlivé oblasti znovu čistí od zbytku Hamásu ve snaze Hamás zatlačit tak, aby propustil rukojmí. Na severní frontě Izrael pomalu, a v zásadě úspěšně, pokračuje podél své hranice na libanonské straně, aby odstranil infrastrukturu Hizballáhu, kterou Hizballáh již rok používá k ostřelování Izraele," uvedla.

"Domnívám se, že ta válka s Hizballáhem paradoxně může vést k rychlejšímu ukončení toho konfliktu, protože Izrael celou dobu věděl, že Hizballáh je nebezpečnější, než byl Hamás, a že je potřeba se hrozby Hizballáhu zbavit," řekla. Nejdůležitějším faktorem v ukončení války je podle ní Írán, který ovládá obě organizace – Hamás i Hizballáh.  

Mikulecký má na vývoj situace sice podobný názor, oproti velvyslankyni je však méně optimistický. "Všichni čekáme na izraelskou reakci na bezprecedentní ostřelování Izraele raketami z Íránu. Ta reakce přijít musí. A podle toho, jaká bude, si řekneme, jestli se dočkáme nějaké další spirály násilí na Blízkém východě, nebo ne," uvedl.

[chooze:article;value:578348]

"Ale i pokud se Izraeli podaří odstranit tu hrozbu každodenního ostřelování izraelského území, tak se obávám, že na dosažení válečných cílů, které Izrael po 7. říjnu v Pásmu Gazy deklaroval, se nemůže jednat o krátkodobý cíl," řekl.

Mezi původní cíle Izraele patřilo mimo jiné i vykořenění Hamásu. Ten podle izraelské armády z vojenského hlediska jako jednotná vojenská síla přestal existovat. "Pokud jde o Libanon, zbavit se Hizballáhu může být paradoxně snazší, protože zatímco Hamás ovládal celou Gazu vojensky i politicky, Hizballáh je na Libanon napojený jen částečně," vysvětlila velvyslankyně.

Že by mezi Íránem a Izraelem vypukla otevřená válka, Mikulecký nepředpokládá. "Írán si je vědomý toho, že v regulérní válce s Izraelem nemá šanci zvítězit," zdůraznil. "Nicméně můžeme počítat s tím, že Írán by v reakci na izraelský protiútok přistoupil k nějaké větší eskalaci, která poškodí světovou ekonomiku," připustil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.