Expert: Rusko ve válce převzalo iniciativu. Jednání o míru nemusí přijít roky

Jak poznamenal Michal Smetana v rozhovoru pro TN Live, konflikt na Ukrajině je nyní ve fázi, kdy Rusko převzalo iniciativu na většině nebo na všech klíčových úsecích fronty. "To, že převzalo iniciativu, nicméně neznamená, že by zaznamenalo nějaký obrovský postup. Rusko je schopno dosahovat malých teritoriálních zisků za cenu velkých ztrát. Nicméně platí, že Rusko aktuálně Ukrajinu materiálně převyšuje, je schopno disponovat větším množstvím munice, zbrojních systémů a zároveň generovat dostatek lidských sil na to, aby bylo schopno nahrazovat své obrovské ztráty," vyložil Smetana.

Ukrajině se sice podařilo díky schválení vojenské pomoci od USA tak nějak stabilizovat linie, že nehrozí zásadní ruský průlom, přesto ale Smetana počítá s tím, že Rusové budou dále postupovat, byť pomalu.

Aktuálně Rusové a Ukrajinci o míru nejednají. "Požadavky, které zaznívají z obou stran, prostě nejsou kompatibilní. To znamená, že je tam zároveň velmi hluboká nedůvěra mezi oběma stranami. Moc si nedokážu představit, že by tam aktuálně byla vůle se nějak systematicky scházet a hledat řešení, pokud se nějakým způsobem, jak už jsem zmiňoval, nezmění situace na bojišti," vysvětlil Smetana.

[chooze:article;value:560477]

Ukrajina není ochotná se vzdát žádného kusu svého území, Rusko zase naopak požaduje uznání anexe Krymu a stažení ukrajinských sil z Chersonské, Záporožské, Doněcké a Luhanské oblasti, tyto však nemá zcela pod kontrolou. Pro Ukrajinu by to znamenalo vzdát se území, kam se ruský postup od začátku války ani nedostal.

"Pokud se o tom bavíme takto, tak skutečně ta jednání v současné chvíli nemají moc smysl. To neznamená, že nemá smysl se tím zabývat, zjišťovat, jak se pozice obou stran mění, a hledat tam nějaké cesty k uzavření míru. Aktuálně se obávám, i když to je samozřejmě strašně bolestivé, že příští měsíce a roky se opět k jednacímu stolu tak rychle nedostaneme, pokud se zásadně nezmění situace na bojišti," uzavřel Smetana. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.