Expert varuje před klíčovými příznaky cukrovky. Všimnete si jich ráno

V Česku onemocní cukrovkou každý rok asi 60 tisíc lidí. Celkově má diabetes přes milion Čechů, upozorňují lékaři. Nejčastěji jde o diabetes druhého typu. Choroba se ale lidem těžko rozpoznává. Odborník proto pro britský web Express popsal tři příznaky, kterých si můžete všimnout už ráno.

"Možná si všimnete, že máte více žízeň, hlad či potřebujete častěji močit," sdělil lékárník Abbas Kanani. Cukrovka je spojená s hladinou cukru v krvi. Problémy tak může dělat, když je jej moc, nebo naopak příliš málo.

[chooze:article;value:529545]

Lékárnice z lékárny BENU Petra Večeřová už dříve v tiskové zprávě upozornila i na další příznaky, které by vás měly zajímat. Zmiňuje nevolnost, podrážděnost, rozostřené vidění, malátnost, dušnost a dech zapáchající po acetonu.

Mezi prvními se často objeví žízeň, upozornil portál Diabetes.co.uk. Tu občas cítí každý, pokud se ji ale nedaří uhasit, může to znamenat, že máte cukrovku. 

Hlad je zase jedním z příznaků, který vzniká kvůli nedostatku inzulinu. Tělo poté nedokáže využívat glukózu k podpoření energie. To způsobí, že potřebujete pořád jíst.

[chooze:article;value:530668]

Časté močení zase vzniká příliš velkým množstvím cukru v krvi. Jelikož ho tělo nedokáže vstřebat, skončí v moči a tím ze sebe vypudíte i více vody.

Pro diabetiky je podle Kananiho klíčová snídaně. "Hladina cukru v krvi je po probuzení přirozeně vysoká a obecně se doporučuje jíst mezi jednou a jednou a půl hodinou po probuzení," vysvětlil.

Cukrovkou trpí desetina Čechů. Mnozí o tom vůbec nevědí (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.