Moderní bydlení

Expert vyslovil nahlas obávaný scénář: Bude to zřejmě Ukrajina, kdo válku vzdá

Kyjev ztrácí a Rusko slaví úspěchy na frontě. "Pokud ale Putin dosáhne svých cílů ve válce na Ukrajině, v zemi ovládne i její zdroje včetně lidské síly a průmyslu, což ho posílí. Dalším cílem bude pravděpodobně Moldavsko, později Západ, toto jsou ale spíše hypotetické úvahy," vysvětluje pro TN.cz bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

Byl dobrý tah pro Ukrajinu proniknout do Kurské oblasti?

I tak je Kyjev spíše v defenzivě, musíme totiž započítat, co Rusko okupuje od roku 2014, kdy obsadilo Krym. V roce 2022 pak podle ruských představ mělo jít o operaci, jež bude znamenat spíše převzetí území než jeho dobývání. Na okupovaných územích se ale Rusům dlouhodobě daří. I vývoj války během letošního léta můžeme považovat za ruský úspěch, Kurskou oblast zatím Moskva nechává být a primárně chce dosáhnout svých cílů v Doněcké a Luhanské oblasti.

Čím si to vysvětlujete?

Je to hlavně neschopností Západu, který Ukrajinu omezuje v používání zbraní. Jsme jednoduše zbabělí a neustále se spoléháme na to, co nikdy v minulosti nefungovalo. Představa, že pokud budeme agresorovi ukazovat vlídnou tvář a on toho nechá, je naivní.

[chooze:article;value:573500]

Tyto bariéry ale pozvolna mizí?

Spíše se o tom mluví. Například stále platí americký zákaz používat střely dlouhého dosahu dodané Washingtonem na ruském území. Velká Británie zase dodala střely Storm Shadow, i ty však mají americké komponenty, zákaz se tedy vztahuje rovněž na ně.

Není to tak, že má Bílý dům obavy, co by se dělo v Rusku, pokud by tamní režim padl?

Tento scénář podle mě nehrozí. I kdyby se Ukrajině podařilo osvobodit okupovaná území, ruský režim má natolik velkou kontrolu nad společností, že ji dokáže vysvětlit i případnou prohru. Jednoduše může říci, že bojoval proti spiknutí celého Západu.

Ani Vladimir Putin a jeho pozice v Kremlu není ohrožená?

Zatím nemáme žádné indicie, že by nějak mocensky oslaboval.

Mohlo by s tou situací nejen v Rusku, ale hlavně na bojištích pohnout Polsko, o jehož zapojení se spekulovalo?

Reálně to vypadá, že by se opravdu mohla do války zapojit Varšava. Ta má společně s Rumunskem historicky negativní zkušenost s Ruskem a s jeho okupací. V případě Polska jsem minimálně čekal, že vyhlásí bezletovou zónu v západní části Ukrajiny, což by Kyjevu velmi pomohlo. A dokonce by to ani neznamenalo zatažení členského státu NATO do konfliktu.

Proč k tomu podle vás zatím nedošlo?

Varšava chce mít dobré vztahy s Německem i Francií, které jsou pravděpodobně proti.

[chooze:article;value:573081]

Nyní nás na Ukrajině čeká podzimní přestávka bojů?

Ano, k ní dochází vlivem dešťů a změknutí půdy, po níž se pak nemůže pohybovat těžká technika. Navzdory přestávce ale Rusko bude zcela jistě pokračovat v teroristických útocích na ukrajinskou civilní infrastrukturu. Kyjev zase bude nadále posílat drony na ruské území.

Jak to celé může dopadnout?

Jedna z těch stran bude až příliš unavená, než aby pokračovala v boji. Pravděpodobnější je, že to bude Ukrajina, která bude muset ustoupit i vzhledem k celkovému poměru sil. Kdysi například Finsko bojovalo proti Sovětskému svazu. Sice o část území přišlo, navzdory všemu ale svou nezávislost uhájilo i v tom zmenšeném prostoru.

Úspěch na Ukrajině ale může povzbudit ruský apetit po dalších územních ziscích.

Toto ale není hrozba pro následující dny nebo týdny. Pokud ale Putin dosáhne svých cílů ve válce na Ukrajině, v zemi ovládne i její zdroje včetně lidské síly a průmyslu, což ho posílí. Dalším cílem bude pravděpodobně Moldavsko, později Západ, toto jsou ale spíše hypotetické úvahy.

Ukrajina před několika dny podnikla největší dronový útok na Rusko od začátku války:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.