Experti hodnotí debatu: Vyrovnaný souboj, Babišovi se podařila jedna věc

"Můj tlak na snížení cen potravin funguje. Ty ceny i na základě toho, co dělá vláda, klesají," prohlásil Fiala. "Vidíme, že se vláda snaží umluvit obchodní řetězce, aby zlevnily. Nicméně tento efekt je velmi malý," zhodnotil jeho výrok ekonom Vladimír Pikora.

"Ceny potravin a energií postupně klesají. Je zde snaha nějakým způsobem více zapojit Úřad pro kontrolu hospodářské soutěže. Ale prioritní je, že cenu určuje trh," doplnil ekonom Petr Studnička.

"U nás se začala zvyšovat inflace za vlády Andreje Babiše. Teď se dostáváme zpátky k lepším číslům a příští rok to bude výrazně lepší," uvedl také premiér.

[chooze:article;value:533465]

"Je pravdou, že inflace rostla už za vlády Andreje Babiše. Nicméně takto rostla v celé Evropě," upozornil Pikora. "Ze strany ČNB je takový odhad, že se opět postupně přiblížíme k tomu dvouprocentnímu inflačnímu cíli," poznamenal Studnička.

"My jsme vám předali naši zemi v prosinci 2021, kdy inflace byla 5,3 procenta. Vy jste dnes, počítám Eurostat, druzí nejhorší v EU. Inflace je 9,5 procenta. Nezvládli jste inflaci, vám ta inflace vyhovuje, protože vám to přineslo do rozpočtu od lidí až 300 miliard," vytkl Fialovi Babiš.

"Já bych to takhle neviděl, inflace je pro ekonomiku ta nejhorší kategorie. Asi není v zájmu nikoho, aby v české ekonomice působila takto vysoká inflace dlouhou dobu," míní Pikora.

[chooze:article;value:533471]

​"Někdo by měl oběma politikům vysvětlit, že inflaci řeší ČNB. A že politici by se do ní neměli míchat," vyzval ekonom Lubor Lacina.

"Ceny elektřiny se dostávají na trzích zpátky na, neříkám, že na předválečné hodnoty, ale už na rozumnější hodnoty. Nikdo v příštím roce, nebo drtivá většina občanů a firem, nebude platit elektřinu nad cenové stropy, které jsou v letošním roce," avizoval premiér.

"Je pravdou, že nad cenové stropy se nedostaneme," souhlasí Pikora. "Je předpoklad, že cena elektřiny klesat bude, že zákazníci zaplatí méně než v roce 2022 a 2023," přidal se Studnička.

Celkové hodnocení debaty

"Ta debata byla obsahově vyrovnaná. Andreji Babišovi, respektive jeho marketingovému týmu, se podařila jedna věc, a to přinést Nutellu, a to s narážkou, že to video premiéra Fialy ohledně cen Nutelly a cen v zahraničí bylo nešťastné," míní politolog Milan Školník.

"Opakovaný vtip přestává být vtipem. Pan premiér sám uznal, že to video s Nutellou se mu moc nepodařilo. Myslím si, že Andrej Babiš mu to stále bude připomínat, ale myslím si, že už to začíná být ohranou notou," řekl politolog Ladislav Mrklas.

[chooze:article;value:533462]

​"Babiš měl jednoznačně lepší pozici, je předsedou opoziční strany, jeho úkolem bylo kritizovat. Naopak Fiala měl za úkol se hájit. Nicméně i Fialovi se dařilo mu spoustu výpadů vracet, dokázal v té debatě sekundovat," uvedl Školník.

"Babiš je geniální v jedné věci, on se tváří, jako kdyby tady vůbec nevládl. Je potřeba si uvědomit, že před vládou premiéra Petra Fialy tady osm let vládl," připomněl Mrklas.

Na celou debatu se podívejte zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.