Experti k problému se školami: Zrušte část gymnázií a změňte přijímačky

Zatímco zájem o gymnázia neustále stoupá, po středních odborných školách je poptávka čím dál nižší. Podle zástupců škol a odborníků na školství je na místě tento stav změnit. Pomoci by k tomu měla změna systému zkoušek. Podle odborníků by se mělo ustoupit od jednotných a měly by být víc zaměřené na obor, který chce školák studovat.

"Myslím, že současná podoba jednotných přijímacích zkoušek by se určitě měla přehodnotit. Ukazuje se, že právě ty školy, které se více zaměří na tu profilovou část a zkoušky si dělají podle svého, tak tam je vyšší poptávka i u dětí. Jsou to školy, které dokážou nabídnout něco navíc právě už u přijímacích zkoušek," řekl odborník na inovace ve vzdělání Vít Šimral.

Dalším z bodů je snížení počtu víceletých gymnázií. Přibýt by naopak mělo těch čtyřletých. To znamená, že by na čtyřletá gymnázia měli chodit jen ti, kteří chtějí dál studovat na vysokých školách.

[chooze:article;value:499648]

​"Co by asi pomohlo, je snížení počtu víceletých gymnázií a rozšíření třeba počtu čtyřletých gymnázií, protože to profilování v rámci inkluze mi už vůbec nedává smysl. Tady se snažíme integrovat žáky do běžných tříd, do běžných škol a na druhou stranu vyčleňujeme určité procento žáků na víceletá gymnázia. Nejsem si úplně jistý, jestli tak vysoké procento opravdu odpovídá jejich studijnímu potenciálu," dodal předseda Unie školských asociací ČR Jiří Zajíček.

Podle Šimrala by měly být děti už od druhého stupně vedeny k tomu, aby si dokázaly vybrat budoucí profesi. "Aby věděly, v čem jsou silné a na co se chtějí zaměřit," prohlásil. K tomu prý mají pomoci i kariérní poradci, kteří by děti směřovali i na různé typy škol.

Podle odborníků mohou za zvýšenou poptávku po gymnáziích v posledních letech ve velké míře ambice rodičů. Ty mnohdy převažují nad skutečnými zájmy jejich dětí. "Já si myslím, že spousta dětí, které jsou dnes z přesvědčení rodičů nuceny chodit na gymnázia, se tam budou trápit. Kdyby si přivoněli třeba v truhlárně k dřevu a viděly, co se tam dá všechno dělat, tak by třeba změnily názor," uvedl předseda Sdružení učňovských zařízení ČR Karel Dvořák.

[chooze:article;value:499473]

"Ne všichni, kteří mají zájem o studium na gymnáziu, tak na to studium mají. Myslím si, že by si měli žáci i rodiče uvědomit, že po studiu gymnázia se předpokládá ještě studium vysoké školy. Měli by zvážit, zda ten žák má ještě na to, aby potom vystudoval tu vysokou školu, protože z gymnázia nemáte žádné zaměření, nemáte žádnou odbornost," doplnila předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.