Experti navrhují nový benefit. Čas dojíždění by se počítal jako práce

Méně času v práci, a to za stejné peníze. To je podle zahraničních průzkumů řešení pro dnešní uspěchanou dobu. Jeden z návrhů, jak ulevit zaměstnancům, je, aby se čas strávený cestou do zaměstnání a zpět započítával do pracovní doby.

"Tento konkrétní benefit nemá v Česku příliš význam, protože u nás ty dojezdové doby do práce, vzhledem na světové poměry, jsou docela malé," myslí si ekonom Petr Bartoň.

I pro zaměstnavatele by to znamenalo víc starostí. "Ten čas strávený na cestě, který by museli proplatit, by chyběl na pracovišti, a museli by přijmout více lidí. To by znamenalo více nákladů," podotkl prezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR Jiří Horecký.

[chooze:article;value:505391]

"Já si myslím, že o tom můžeme vést nějakou diskuzi. Pokud by s tím někdo chtěl přijít, musel by předložit řádné argumenty," připustil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

"Pokud by to měl být nějaký zákonný návrh, tak bych hodně zvažoval, zda ho podpořím. Veškeré dohody mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem by vždy měly být na jejich dohodě," myslí si poslanec Aleš Juchelka (ANO).

"Další výdaj navíc, který by firmy měly, se projeví tím, že se budou méně zvyšovat mzdy. To by ze zaměstnanců určitě nikdo nechtěl," argumentoval předseda SPD Tomio Okamura.

Podle odborníku by to sice ideální krok nebyl. Většině Čechů by se ale tento benefit líbil. Podle psychologů a nejnovějších průzkumů má jakékoli zkrácení pracovní doby pozitivní výsledky. Lidé jsou více odpočatí, produktivnější a mají větší motivaci pracovat.

[chooze:poll;value:e8e4fc2868593d795a9db39515c3d651699d85ba;layout:tn_nova]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.