Experti odhalili v aplikaci WhatsApp zásadní chybu. Ohrožuje soukromí

"Máte možnost odesílat fotografie, videa a hlasové zprávy, které budou z chatu odstraněny poté, co je příjemce poprvé otevře." Tak WhatsApp popisuje funkci View Once. Ta by měla zajistit větší soukromí tím, že se na zaslaná média příjemce podívá jen jednou a nemůže si je uložit.

Experti teď ale odhalili zásadní chybu v jeho fungování. Aplikace by totiž měla zajistit i to, že není možné si udělat snímek obrazovky se zaslaným videem nebo fotkou. Výzkumníci z týmu ZengoX zjistili, že i s vyvinutím nepříliš velkého úsilí lze snímek obrazovky pořídit.

[chooze:article;value:564492]

"Zprávy View Once jsou odesílány na všechna zařízení příjemce, včetně těch, která je nemají povoleno zobrazovat, jako jsou webové aplikace, které lze snadno upravit, například pomocí rozšíření prohlížeče," popsal na blogu problém Tal Be'ery, který je jedním z těch, kdo chybu odhalili.

Be'ery připouští, že i kdyby byl WhatsApp zabezpečený tak, jak má, je možné si snímky vyfotit dalším fotoaparátem analogově. Možnost pořízení digitální kopie to podle něj ale výrazně usnadňuje.

"Jediná věc, která je horší než žádné soukromí, je falešný pocit soukromí, kdy jsou uživatelé přesvědčeni, že některé formy komunikace jsou soukromé, i když ve skutečnosti nejsou. V současné době je funkce View Once v aplikaci WhatsApp tupou formou falešného soukromí a měla by být buď důkladně opravena, nebo odstraněna," uvedl Be'ery.

[chooze:article;value:570964]

Web TechCrunch s dotazy ohledně problému kontaktoval i samotný WhatsApp. "V současné době již probíhá proces zavádění aktualizací View Once na webu. Nadále doporučujeme uživatelům, aby posílali zprávy View Once pouze lidem, které znají a kterým důvěřují," uvedl mluvčí společnosti Zade Alsawah. Zatím se ale neví, kdy bude problém vyřešený.

Nechodí vám zprávy na WhatsApp? Takhle zjistíte, jestli nejste zablokováni (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.