Experti přišli s děsivou vizí. El Niño ovlivní počasí na několik měsíců

Jev El Niño, který pravidelně drasticky ovlivňuje počasí, pocítíme ještě na jaře. Vychází to z odhadů amerických meteorologů z Centra předpovědi počasí (CPC). Vědci zjišťovali, jaký bude mít El Niño vliv v průběhu blížící se zimy.

Už nyní lze říct, se s nejvyšší pravděpodobností dlouhodobý. El Niño má 90% šanci, že vydrží až do pozdního jara. Efekty mohutného meteorologického jevu severní polokoule, a tím pádem i Evropa, údajně bude pociťovat až do května 2024.

[chooze:article;value:523642]

Kvůli tomu bude Česko nejspíš muset snést nejen velmi studený konec zimy, ale pravděpodobně se dočkáme i velkých výkyvů jarního počasí. El Niño, obzvlášť velmi silné, jako vládne letos, má totiž potenciál odklonit teploty od průměru až o dva stupně Celsia.

El Niño má ovlivňovat počasí v celé Evropě a nevyhne se mu ani Česko. Jev má zapříčinit zimu, která bude zpočátku velmi deštivá, ale mírná. Později se však překlopí, a Česko tak čekají velmi nízké teploty, které navíc budou téměř bez srážek.

Meteorologický jev navíc posílila klimatická změna, kvůli které je obtížnější předvídat jeho dopady. "Klimatická změna dokáže zesílit nebo naopak oslabit určité dopady El Niña. Například může dojít k pádu teplotních rekordů, zejména v oblastech, které při El Niñu už nyní mají nadprůměrné teploty," upřesnila pro portál CBS News klimatoložka Michelle L'Heureuxová.

Zima už se dere do Česka. Napadl první letošní sníh:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.