Experti radí, jak si vybrat solární panely. Pomáhá rozvaha i kontroly recenzí

Dát si solární panely na střechu rodinného domu se stalo trendem posledních měsíců, kdy účty za energii významně zatížily rodinné rozpočty. Investovat do solární elektrárny se rozhodl například pan Fialka z Prahy. "V září jsme si začali povídat se dvěma nebo třemi firmami a nechali jsme si udělat nabídku. Na konci září, kdy byla podepsaná smlouva, se začalo rozvíjet celé řízení. Až když se koncem února vyřídila razítka, tak jsme se začali propracovávat k instalaci," řekl pan Fialka.

Sám říká, že výběr společnosti pro něj byl klíčový. Přestože měl nabídku od několika firem, výběr té, která se mu zdála nejspolehlivější, celkem dlouhou dobu zvažoval. "Určitě to chce být rozhodnutý, něco si načíst a třeba se jít i někam podívat. Rozhodně nedat jenom na to, co si člověk představí, ale udělat si svůj úsudek. Chvíli to člověku potrvá, ale unáhlené rozhodnutí může být chybné rozhodnutí," upozornil pan Fialka.

[chooze:article;value:504088]

Pro solární elektrárnu se rozhodl i pan Ulrych z Kladna. Ten na instalaci zatím čeká. Skoro dva roky mu prý zabral výběr vhodného dodavatele. "Zvažoval jsem to dost. Ptal jsem se známých, kteří dělají v téhle problematice, a poslouchal jsem na internetu lidi, co už panely mají. V rozhodování o tom, jakou firmu zvolím, pak hrálo roli to, aby byla blízko mého bydliště a aby to byla firma, která má nějakou historii," řekl pan Ulrych.

Dodavatel, který má dobrou pověst a zkušenosti s instalací systémů, je podle odborníků základním předpokladem úspěchu. "Rozhodně nelze dát pouze na reklamu. Dnes existuje spousta odborných webů a také facebookových skupin, kde se dozvíte vše potřebné pro rozhodování o tom, kterou firmu si nakonec vyberete. Také je důležité si pečlivě přečíst smlouvu s firmou, která vám ji nabídne, a nebát se poradit s právníkem," poradil expert Solárního magazínu Přemysl Svora.

Důležité je zvážit i možnosti technického provedení samotné instalace fotovoltaiky, a to s ohledem na konkrétní podmínky místa, kde si přejete fotovoltaiku umístit. "Nejjednodušší radou je dát si s výběrem na čas a věnovat tomu energii. Je dobré poptat se několika firem, ověřit si jejich historii a reference, například na stránce Refsite, kam se přidávají nezávislé recenze," doplnil předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.