Experti řekli, jak budou nově fungovat benefity. Zdanění s nimi zamíchá

Tématem Blue Style Expertů na cestách bylo zdanění zaměstnaneckých benefitů týkajících se volného času. Kvůli konsolidačnímu balíčku se totiž tyto benefity čerpané nad hodnotu 21 983 Kč budou danit. To dříve nebývalo. Tato novinka tak může pro zaměstnance přinést významné změny. Co do této skupiny patří, osvětlila Lucie Dryáková z poradenské firmy Deloitte.

"Řada zaměstnavatelů i zaměstnanců to bohužel chápe tak, že se jedná pouze o nějaké benefitové karty, případně kafeterii, kde zaměstnanci můžou čerpat různé příspěvky na sport, kulturu, na děti, péči o zdraví nebo na rekreaci. Spadají tam ale také různé hromadné sportovní aktivity, kulturní aktivity a tak dále," popsala jejich rozsah.

Omezení daňového zvýhodnění tak může mít vliv na spokojenost zaměstnanců. To přiznává i HR ředitelka společnosti Ontex Markéta Pekárnová. "Myslím si, že dopad bude obrovský. Pokud zaměstnavatel poskytuje konkurenceschopnou mzdu, může být pro zaměstnance atraktivní právě tím, co poskytuje ještě navíc," tvrdí.

[chooze:article;value:531443]

Podle marketingového ředitele firmy Sodexo, která se o služby v oblasti benefitů stará, Jana Michelfeita, ale změna nebude razantní. "Vzhledem k tomu, že je stále nízká nezaměstnanost a benefity pomáhají firmám se na trhu práce odlišit, tak dramatickou změnu neočekáváme. Spíš teď firmy přemýšlí, jak s těmi novými pravidly naložit," nechal se slyšet.

Zaměstnavatelé podle něj mají dvě možnosti, jak se k této situaci postavit. Buď čerpání benefitů zastropují, nebo půjdou i přes limit s tím, že ale benefity nad tímto limitem budou muset danit. "Pro zaměstnance to může znamenat buď omezení té nabídky, nebo může nastat to, že se jim na výplatní pásce objeví nové srážky ve prospěch daní a sociálního a zdravotního pojištění," doplnila dopady toto rozhodnutí Dryáková.

Dalším důsledkem může být třeba také konec poukazů na dovolenou, které mohli někteří zaměstnanci od zaměstnavatelů dostávat jako poděkování za tvrdou práci, nebo konec zaměstnavateli dotované nadstandardní zdravotní péče. Právě benefity spojené s cestováním nebo s péči o zdraví čerpají zaměstnanci v Česku nejčastěji. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.