Experti se bojí, že přichází super El Niño. Počasím v roce 2024 extrémně zamává

V tropickém Pacifiku se již měsíce vyvíjí El Niño, jehož působení už nyní pociťují například obyvatelé Spojených států amerických. Podle meteorologů je tam zatím letošní zima daleko sušší a teplejší, než bývá obvyklé, píše portál The News Tribune.

Odborníci z Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) se navíc obávají, že přichází extrémnější varianta tohoto jevu, tzv. super El Niño. "Na základě nejnovějších předpovědí existuje 54% šance, že se historicky silný El Niño rozvine do konce ledna," uvedli ve zprávě. A vydržet by pak měl až do poloviny roku.

[chooze:article;value:505756]

Zatímco charakteristickým rysem "klasického" jevu El Niño je nárůst povrchových teplot moře alespoň o 0,8 °C nad dlouhodobý průměr v oblasti centrálního rovníkového Pacifiku, při extrémní variantě teploty v oblasti dosahují i 2 °C nad průměr.

Poslední extrémní El Niño výrazně ovlivnilo počasí v roce 2016. A vypadá to, že i v letošním roce bude mít jev zásadní vliv na počasí po celém světě, uvedl portál NTV.

Podle mnohých klimatologů bude rok 2024 tím nejteplejším v historii. "Budou pokořeny nevídané úrovně skleníkových plynů, dočkáme se nových globálních teplotních maxim, rekordně se zvýší hladiny moří a sníží množství ledu na Antarktidě," citoval portál The Guardian generálního tajemníka Světové meteorologické organizace Petteriho Taalase.

V důsledku silnější verze klimatického jevu a vysokých teplot se svět bude potýkat se silnějšími bouřkami, záplavami, vlnami veder i lesních požárů a dalšími extrémními událostmi souvisejícími s počasím.

NOAA však upozorňuje, že i v případě super El Niña nemusí mít jev globálně tak významný či stejný dopad. Dle portálu NTV bývá vliv jevu například v Evropě výrazně slabší. Důležitější roli tam hrají teplotní a tlakové poměry v severním Atlantiku, Středomoří, Skandinávii a Arktidě.

Už zimu má dramaticky ovlivnit El Niño. Více se dozvíte v následující reportáži (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.