Experti upravili předpověď na zimu: Udeří silné El Niño a slábnoucí polární vír

Jev El Niño bude podle meteorologů velmi silný. To znamená nadprůměrné teploty Tichého oceánu na rovníku u pobřeží Jižní Ameriky, což ovlivní proudění vzduchu i v dalších regionech. Nad severním Pacifikem se obvykle drží tlaková níže, která odsouvá polární jet stream více na sever, což na sever USA a západ Kanady přináší výrazně vyšší teploty. Jenže tichomořský jet stream nabírá na síle, a naopak na jih USA přináší studenější počasí a nadprůměrné srážky.

Významnou roli na počasí na severní polokouli pak má polární vír. Pokud je silný, udržuje ledový arktický vzduch okolo severního pólu. Pokud oslabí, nebo se dokonce zhroutí, ledový vzduch se dostane dál na jih a přinese do Severní Ameriky a do Evropy mrazy.

Třetí jev, který odborníci z portálu Severe Weather zmínili jako klíčový, je kvazi bienální oscilace, kdy se co dva roky v tropické stratosféře střídají východní a západní větry. Letos by nás mělo čekat východní proudění, a to zvyšuje šanci na oslabení či kolaps polárního víru.

[chooze:article;value:523465]

​Ostatně tak to vypadalo i v zimách 2009/10 a 2014/15, kdy jsme zažívali naposledy východní oscilaci a silné El Niño. V roce 2010 se na přelomu ledna a února začal polární vír rozpadat, a i do Česka dorazily velmi silné mrazy.

Jak připomíná Český hydrometeorologický ústav, 27. leden 2010 byl nejstudenějším dnem zimy. Průměrná denní teplota byla -10 až -15 °C. "Nejtepleji" ten den bylo tam, kde bylo -6 °C. Noční tepoty byly většinou od -17 do -23 °C, ale na Horské Kvildě naměřili -30,7 °C. Mráz byl tak silný, že na několika místech poškodil koleje.

V zimě 2014/15 sice kolaps polárního víru nenastal, ale i tak byla zima v průměru studenější než v jiných letech.

Co očekávat od zimy?

Evropské centrum pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF) ve svém modelu na zimu počítá s typickým vzorcem pro El Niño. Pokud jde o povrchové teploty v Evropě, většinou se pohybují o 1–2 stupně nad dlouhodobým průměrem.

Model také naznačuje, že by Evropu mohly zasáhnout nadprůměrné srážky, což podle portálu Severe Weather má do Alp a Skandinávie přinést intenzivní sněžení.

[chooze:article;value:520497]

​Na začátku roku 2024 má docházet k oslabování polárního víru a k případům, kdy se ledový vzduch od severního pólu dostane do jižnějších zeměpisných šířek. To by s sebou přineslo výrazné ochlazení a teploty hluboko pod bodem mrazu.

El Niňo posílí i nebezpečné nemoci. Epidemiologové už jsou v pohotovosti (06/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.